Польський місіонер, якого викрали в Африці: Ваша молитва допомагає мені витривати
  • Втр, 28/10/2014 - 20:19

Польський місіонер, якого викрали два тижні тому в Центрально-Африканській Республіці просить продовжувати молитися за нього та інших заручників, що перебувають у руках повстанців. Тим часом тривають дипломатичні дії, що мають привести до їхнього звільнення.

Викрадачі з озброєного угрупування Демократичне згромадження народу Центральної Африки продовжують вимагати звільнення свого лідера генерала Мартіна Коунтаманді із псевдонімом Абдула, якого утримують у в'язниці в Камеруні. «Зусилля щодо звільнення о. Матеуша Джеджіца мають міжнародний характер і здійснюються у багатьох напрямках», – каже о. Мирослав Гуцва, який бере участь у перемовинах.

«Почалися розмови – поінформував «Радіо Ватикану» генеральний вікарій єпархії Боуар. – Вони відбуваються в столиці Бангі та в Камеруні. У них беруть участь урядові сторони обох країн і представники Церкви. Безпосередньо цим керує і організовує ООН. Ми сподіваємося, що ці розмови приведуть до хорошого результату і незабаром о. Матеуш опиниться серед нас. Важко, однак, сьогодні визначити які-небудь конкретні терміни або дати».

Викрадений місіонер щоденно контактує телефоном з церковною владою. «Викрадачі не згодилися, однак, на відвідини о. Матеуша, але дозволили передати речі, які він просить для себе та інших заручників», – каже о. Гуцва.

«О. Матеуш тримається мужньо, я постійно спілкуюся з ним телефоном. Мусимо говорити французькою або місцевою мовою, так, щоб викрадачі все розуміли, але він іноді вставляє польські слова, – каже о. Гуцва. – Він розповідає про ситуацію, про свій стан здоров'я і як їм щось дуже потрібне, то каже про це. Якщо є така можливість і погоджуються викрадачі, то через посередників передаємо йому ці речі і він ділиться з іншими заручниками. Знаємо тільки, що він перебуває на одній з баз повстанців. Тепер постійно йде дощ і умови життя погіршилися. Викрадачі погодилися, щоб о. Матеуш щодня відправляв Літургію і надали все необхідне для цього. У неділю він сказав мені, що на Літургії також були присутні інші заручники. Неодноразово говорив, що знає, як багато людей моляться за нього і що ця молитва допомагає йому витривати. Тому попросив подякувати всім за молитви, за духовні жертви. Він і далі сподівається на молитовну підтримку, як і інші заручники».

Після викрадення о. Матеуша Джеджіца миротворчі сили ООН скерували на його місію у Бабуа солдатів для захисту. Там досі працює о. Лешек Зєлінскі, якого повстанці також планували викрасти, але після довгих перемовин відійшли від цього наміру.