Понад 120 капеланів готуються до Олімпійських ігор у Парижі
  • Срд, 12/06/2024 - 15:10

Спортсмени тренуються дедалі інтенсивніше, організатори завершують підготовку, а понад 120 капеланів різних релігій готуються до чергового виклику – духовної підтримки понад 10 000 олімпійців з усього світу, особливо тих, чиї мрії здобути медаль на Паризьких Іграх не здійсняться.

“Нам доведеться повернути їх на землю, тому що після трьох чи більше років роботи задля досягнення цієї мети, яка виявиться неможливою, вони можуть відчути, що це кінець світу”, – сказав Джейсон Ніока, колишній чемпіон із дзюдо та диякон, відповідальний за найбільший контингент олімпійських капеланів (приблизно 40 католицьких священників, монахинь і мирян). Про це повідомляє wiara.pl.

Духовенство та миряни – представники п’яти основних релігій: буддизму, християнства, індуїзму, ісламу та іудаїзму протягом кількох місяців працювали разом над створенням спільного простору в Олімпійському селищі.

Там вони служитимуть, молитимуться і, насамперед, вислуховуватимуть будь-яких спортсменів або персонал, які потребують допомоги, незалежно від віри.

“Ми тут не для того, щоб допомогти вам перемогти. Ідеться про те, щоб там були люди, які втілюють любов і турботу Ісуса і можуть допомогти спортсменам, які перебувають під величезним тиском”, — сказала Енн Швейцер, яка координує роботу близько 30 протестантських капеланів, другої за чисельністю групи.

Вже давно існує велика потреба в олімпійських капеланах. За підрахунками організаторів, під час ігор до пандемії було подано понад вісім тисяч запитів на духовну підтримку, починаючи від проблем із психічним здоров’ям, через прохання про благословення перед змаганнями й закінчуючи, наприклад, проблемою раптової смерті в родині чи вдома.

Цьогоріч капелани готуються до ще складніших викликів, від дотримання французьких законів про секуляризм, які суворо визначають роль релігії в громадських місцях, до будь-яких побічних ефектів двох великих конфліктів, які точаться поруч – російсько-української війни та ситуації в Ізраїлі. .

“Я бачу нашу місію в тому, щоб захистити спортсменів у їхній слабкості”, — сказав священник Антон Гелясов, протоієрей Грецької православної митрополії Франції, який очолює групу з понад 20 православних капеланів під час ігор.

Кожна релігія отримала 50 квадратних метрів приміщення, що нагадує намет, побудований та обладнаний в Олімпійському селищі. Основною функцією центру буде прийом спортсменів та надання інформації щодо богослужіння і т.п..

Єврейські та мусульманські капелани вирішили облаштувати свої приміщення поруч один з одним, як “образ і приклад”, за словами рабина Моше Левіна, того, що вони можуть співіснувати навіть у часи великої геополітичної напруги.

Буддисти та індуїсти, які мають найменшу очікувану кількість послідовників, віддали половину своїх територій християнам, які матимуть близько 100 капеланів на ротаційній основі, які обслуговуватимуть католиків, православних і протестантів.

Мусульманський простір буде розділений ширмами, щоб чоловіки та жінки могли молитися окремо, поважаючи різні практики ісламу в усьому світі, сказав Наджат Беналі, президент Координації мусульманських асоціацій у Парижі, яка готує мусульманське капеланство.

Християни пішли на компроміс щодо типу розп’яття та зображень у залі, наприклад, жодних зображень Ісуса на хресті, щоб поважати почуття протестантів.

Мало що з цього багатства традицій буде видно ззовні, що природно для країни, де знаки віри здебільшого заборонені в державних установах. Сама зала не буде розташована в центрі села, а вказівники, які спрямовуватимуть туди людей, будуть непомітними, щоб не заважати невіруючим, пояснила Жанна Ле Конт дю Коломб’є, керівник проекту багатоконфесійного центру під час Паризькі ігри.

Хоча Олімпійські ігри не є місцем для прозелітизму, кілька релігійних лідерів сказали, що вони хотіли б мати можливість зв’язатися з селом напряму, особливо для спортсменів із країн, де немає релігійної свободи, які можуть вагатися чи прийти до центру за порадою чи благословенням.