Празник Пресвятої Євхаристії з Папою Франциском
  • Чтв, 26/05/2016 - 18:17

У четвер другого тижня після П’ятидесятниці у Католицькій Церкві відзначають свято на честь Пресвятої Євхаристії,  яке називають також празником Божого Тіла, і яке у Церкві латинського обряду називається Урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових, а в УГКЦ – Торжественне поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа.

За новим стилем цього року воно припадає на  четвер 26 травня. З цієї нагоди Папа Франциск відслужить урочисту Святу Месу на площі перед базилікою святого Івана на Латерані (San Giovanni in Laterano), яка є катедрою Єпископа Риму. Після завершення богослуження відбудеться традиційний Євхаристійний процесійний похід до базиліки Святої Марії (Santa Maria Maggiore), що простягнеться на декілька кілометрів вулицею Мерулана й завершиться благословенням Найсвятішими Тайнами.

Як і кожного року, у цій крочистій процесійній ході візьмуть участь кардинали, єпископи, священики, ченці й черниці, семінаристи, члени церковних братств, Євхаристійні асоціації, міністранти, діти, які прийняли або цього року приймуть Перше Святе Причастя, скаути та інші молодіжні організації та десятки тисяч паломників і римлян.

На закінчення загальної аудієнції у середу 25 травня Святіший Отець запросив римлян та паломників Вічного Міста взяти участь у Святій Месі та Євхаристійному процесійній ході з нагоди празника Божого Тіла. Він сказав: «У четвер 26 травня о19-й годині я відслужу Святу Месу на площі San Giovanni in Laterano, після якої ми адоруватимемо Найсвятіші Тайни, пройшовши до базиліки Santa Maria Maggiore. Запрошую римлян і паломників взяти участь в цьому урочистому прилюдному акті віри та любові до Ісуса, що дійсно присутній у Пресвятій Євхаристії».

У деяких країнах, серед яких – Італія, це свято переноситься на найближчу неділю, але у Ватикані воно завжди відзначається у сам день свята, тобто у четвер та є святковим днем.