При Ватиканській бібліотеці відкрили курс вивчення єврейських рукописів
  • Срд, 19/07/2023 - 18:52

У співпраці з відомими лекторами Ватиканська Апостольська бібліотека реалізує новий інтенсивний навчальний курс по вивченню єврейських манускриптів.

У середу, 19 липня 2023 р. Ватиканська Апостольська бібліотека розпочала спеціалізовану навчальну програму з єврейських манускриптів у співпраці з Латиноамериканською рабинською семінарією ім. Маршалла Т. Мейєра (Буенос-Айрес, Аргентина). Йдеться про інтенсивний тиждень очних і дистанційних лекцій для студентів різних університетів світу, що належать до різних віросповідань. Лекторами даної програми є відомі викладачі, зокрема, рабини Адольфо Ройтман, Давид Голінкін та Аріель Стофенмахер та інші відомі фахівці.

Започаткування курсу

В урочистому відкритті навчальної програми взяв участь очільник Ватиканської Апостольської Бібліотеки та Ватиканського Апостольського Архіву архиєпископ Вінченцо Дзані, її префект о. Мауро Мантовані, S.D.B., віце-префект Тімоті Янц, рабин Аріель Стофенмахер, ректор Латиноамериканської рабинської семінарії, а також представники уряду Ізраїлю та Аргентини.

У грудні 2022 року під час візиту до Риму, керівництво Латиноамериканської рабинської семінарії вперше змогло проаналізувати єврейські рукописи, запропонувавши Бібліотеці Ватикану навчальну програму за участю студентів і фахівців з усього світу. Над розробкою та втіленням в життя даного курсу протягом шести місяців разом з професійною командою працювали Клаудія Монтускі, scriptor latinus й директорка відділу рукописів Ватиканської Апостольської бібліотеки, та Деліо Ваніа Провербіо, scriptor orientalis і куратор колекцій Африки, Близького та Середнього Сходу.

Безцінна спадщина

У Бібліотеці Ватикану зберігаються сотні єврейських рукописів, які є безцінним свідченням культурної та релігійної спадщини єврейського народу. Колекція включає сувої Тори, біблійні та екзегетичні тексти, рабинську літературу, єврейську філософію, літургійні книги, поезію, наукові та кабалістичні тексти. Рукописи датуються в основному періодами XII-XV ст., а деякі IX-XI століть, та містять інформацію про хрестові походи, інквізицію та вигнання євреїв з Іспанії. Ця колекція є однією з найважливіших у світі, передусім, через оригінальність копій і текстових версій, які пролили світло на пошук фундаментальних творів юдаїки.