Причастя для розлучених не буде, - Конгрегація віровчення
  • Чтв, 13/11/2014 - 21:12

Конгрегація віровчення нагадала, що у справі причастя розлучених осіб, які живуть у несакраментальних зв’язках, нічого не змінилося. Це підтвердив через три дні після закінчення Синоду єпископів на тему сім'ї секретар Конгрегації, Архиєпископ Луїс Ладарія. Пояснення можна знайти в комплексній відповіді для французького священика, який спитав, чи він може дати розгрішення розлученій людині, яка живе в нових стосунках.

Спираючись на вчення Івана Павла II, Архиєпископ Ладарія підкреслив, що такій людині не можна відмовити стати на шлях покаяння, що веде до таїнства примирення. Але треба взяти до уваги три речі. По-перше, перевірити чи дійсний церковний шлюб, з повною повагою до істини і з обережністю, щоб не створити враження, що існує якесь «католицьке розлучення». По-друге, можна також перевірити, чи з Божої благодаті, така людина не може розлучитися зі своїм нинішнім партнером і примиритися з чоловіком чи дружиною. По-третє, якщо з поважних причин, наприклад, дітей, вони не можуть розійтися, їх слід заохочувати, щоб жили, як брат і сестра.

Однак, – застерігає Архиєпископ Ладарія, – ви не можете дати відпущення гріхів, якщо немає істинного покаяння і постанови поправитися. В цьому випадку, це означає, що людина буде утримуватися від дій, які притаманні лише подружнім парам, роблячи усе можливе, – сказав секретар Конгрегації Доктрини Віри.