Приналежність до мафії несумісна з християнським життям
  • Пон, 24/08/2015 - 19:59

Грандіозні похорони одного з кримінальних авторитетів, що відбулися в Римі, потрясли італійське суспільство. Вустами священика - відомого борця з мафією Церква знову повторила, що злочинна діяльність несумісна з християнською вірою.

Відспівування ватажка циганської мафії Вітторіо Казамонікі, який помер від раку у віці 65 років, відбулося 20 серпня в базиліці св. Івана Боско в південному передмісті Риму. Публіка була вражена розмахом церемонії: у небі літав вертоліт, розкидав пелюстки троянд, оркестр, яким диригував відставний карабінер (!) виконував музику з «Хрещеного батька», труну везла розкішна карета, запряжена шестіркою вороних коней, а на площі було встановлено величезний портрет померлого . Казамоніка був зображений у білому костюмі і з хрестом на шиї на тлі Колізею і куполу собору св. Петра. Написи на портреті свідчили: «Король Риму» і «Ти підкорив Рим, тепер ти успадкуй рай».

За наявними відомостями, покійний був «фахівцем» в області шахрайства, вимагання та наркоторгівлі. У той же час, його причетність до злочинного бізнесу не була доведена в судовому порядку.

Як заявили в Римському вікаріат, всередині церкви відспівування пройшло за звичайним чином - настоятель парафії священик-салезіанець Джанкарло Маньери навіть не уявляв, яка помпа буде влаштована на площі перед базилікою. Тим більше він не мав ніякої можливості присікти церемонію.

Ряд коментаторів зазначив, що відспівування Казамонікі відбулося в тій самій церкві, в якій в 2006 році хотіли відспівати П'єрджорджіо Велбі, італійського поета і художника, який страждав важкою хворобою і домагався «права на смерть». Після того як лікарі нарешті допомогли Велбі померти, Католицька Церква відмовила йому в християнському похованні, нагадавши, що він «багаторазово і публічно заявляв про своє бажання піти з життя, що суперечить католицьким віровченням».

Виступаючи на хвилях Радіо Ватикану, священик Луїджі Чотті, засновник католицької організації «Лібера», яка намагається протистояти мафії, обурився нахабством злочинців, які, за його словами, кинули черговий виклик державі. Мафія і Євангеліє несумісні, підкреслив о. Чотті, різко затаврувавши «помилкову релігійність» померлого бандита.

«У четвер ми стикнулися з тривожною реалією: ми побачили, що є люди, які прикриваються Богом, які використовують релігію у своїх цілях», - додав священик.