Протестанти Німеччини перепрошують за нищення ікон
  • Пон, 03/08/2015 - 18:24

Німецькі протестанти висловили жаль і попросили вибачення за те, що їхні предки під час Реформації майже п'ять століть тому знищили багато релігійні зображень. У спеціальній заяві Євангелистська Церква Німеччини наголошує, що протестантська спільнота "сильно засуджує цю руйнівну практику".

"Ікони давно стали виразом протестантської побожності", – сказала під час розмови з православним Патріархом Константинопольським Варфоломієм, який в даний час перебуває в Німеччині, лютеранська єпископ Петра Боссе-Хубер.

Почесний глава світового Православ’я’я взяв участь у зустрічі в Гамбурзі на тему значення ікони з православної і протестантської точки зору. Він і глава Євангелистської Церкви Німеччини, єпископ Генріх Бедфорд-Штром привітали учасників заходу і дали їм своє благословення.

У ході зустрічі наголошувалося, що знищення ікон частіше відбувалося в період відразу ж після Реформації. У першій половині шістнадцятого століття статуї Богородиці та святих, а також вітражі із зображеннями святих та чудес і надприродних явищ вилучали з католицьких храмів і каплиць і часто знищували.

Це переважно відбувалося у Швейцарії, Англії та на півдні Німеччини. Наприклад, у місті Ульмі в Баден-Вюртемберзі впродовж так званого "Götzentagu" тобто "дня фальшивих божеств", прихильники Реформації, переконані, що релігійні предмети є символами забобонного ідолопоклонства, брутально знищили 60 вівтарів і два органи у місцевій катедрі. Женева також приблизно в той же час була ареною однієї з найжорстокіших хвиль знищення ікон і сакральних об'єктів, а ініціаторами цих актів були впливові протестантські теологи.