Протоієрей Костянтин Пантелей: "В’язничне служіння є величне, славне і дуже красиве"
  • Пон, 12/09/2016 - 09:43

У четвер, 8 вересня 2016 року, Божественну Літургію в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі звершив протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства УГКЦ у пенітенціарній системі України.

Звертаючись до вірян у храмі, о. Костянтин зазначив, що він прибув до Рима для взяття участі разом з іншими в’язничними капеланами у конференції Європейської філії Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах (ICCPPC-Europe), де учасники конференції мали також окрему аудієнцію зі Святішим Отцем, папою Франциском.

Зокрема о. Костянтин повідомив, що з нагоди Року Божого милосердя папа проголосив окремий день Божого милосердя для в’язнів, який відбудеться 6 листопада, коли Святіший Отець відслужить за в’язнів Святу Літургію у Соборі Святого Петра. Протоієрей Костянтин наголосив, що відвідати ув’язнених і їм послужити є одним з головних діл милосердя, про яке говорить Христос Господь у Святому Євангелії і про яке навчає свята Церква. Людина, яка вчинила злочин, стає відділеною від суспільства і часто перебуває у ситуації крайнього відчаю і озлоблення, коли її залишити напризволяще. На людей у в’язниці ми часто покладаємо гріхи усього суспільства. Нерідко також трапляються випадки, коли ті, що перебувають у в’язниці, отримали покарання несумісне із провиною, яку вони вчинили. Присутність духовної людини, зокрема священика, у в’язниці дуже важлива, тому що вона стає підтримкою і розрадою для в’язнів. Багато ув’язнених, слухаючи Слово Боже, радикально змінюють своє життя і навертаються до Бога. Найтяжче у в’язниці є допомогти злочинцю перемогти відчуження свої провини, витіснення своєї вини, коли він перекладає вину за свій злочин на інших, на суспільство та не приймає того, що його особисте серце взяло участь у непоправному злі. Витривала, терпелива подорож навернення, поєднана з проповіддю Слова Божого, милосердя Божого і любови до грішника, допомагає людині подивитися на себе в правді та визнати злобу свого серця і очиститися від гріха. Служачи у в’язниці, ми можемо спостерігати, як діє Божа ласка і сяє світло Боже навіть у найтемнішому кутку людського буття, яким є в’язниця. О. Костянтин з власного досвіду засвідчив, що в’язничне служіння є величне, славне і дуже красиве, адже, служачи в’язням, ми бачимо як Бог змінює людські серця.

Зазначимо, що з 5 по 8 вересня 2016 року у Міжнародному Коледжі св. Франциска «Серафікум» у Римі відбувалася конференція Європейської філії Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах (ICCPPC-Europe). Ця міжнародна організація координує служіння Церкви для людей, що були покарані за злочини. Вона розпочала свою діяльність 1950 року. Праця пенітенціарного душпастирства ведеться як з ув’язненими, так і з в’язничним персоналом. Метою Комісії є пробуджувати увагу Церкви (мирян, місцевих священиків, церковних ієрархів) до проблем людей, які потрапили за ґрати. У кожній країні існують тюрми, а служіння в’язням є покликанням Христа. На конференції були присутні священики з 12 європейських країн. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України, повідомляє сайт Пенітенціарного душпастирства УГКЦ.

Додамо, що у цей день українська парафія у Римі відзначила 46-ту річницю свого заснування. Адже саме 8 вересня 1970 року завдяки старанням Блаженнішого Патріаха Йосифа кардинал Анжело ДельАква, вікарій Святішого Отця для Рима, декретом «Pastoris vigilantis» «ut Christifideles eiusdem Ucrainae Nationis ex variis locis Romam confluentes spiritualibus apte uterentur auxiliis» утворив персональну парафію для українців – католиків візантійського обряду. Цього дня віряни у молитві дякували Богові за дар існування української парафії у Римі і в заупокійній молитві пом’янули архиєреїв, ієреїв та численних мирян, які протягом багатьох років послужили у цьому святому храмі.