Рада Церков зустрілася з Послами G7
  • Срд, 12/06/2024 - 15:00

11 червня 2024 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) в Києві зустрілася з послами країн «Великої сімки» (G7). 

Глави й уповноважені представники конфесій розповіли послам «великої сімки» про злочини рф в релігійній сфері України, у тому числі, релігійних переслідуваннях на тимчасово окупованих територіях України, руйнування й пошкодження церковних будівель, тощо. Розмова також торкалася питань законодавчого забезпечення свободи віросповідання від ворожого іноземного втручання і від використання довіри до релігії як інструменту в гібридній агресії проти України.

Під час зустрічі глави та уповноважені представники конфесій розповіли послам також про роль українських Церков і релігійних організацій в контексті протидії України російській агресії, про діяльність релігійних спільнот в духовній, гуманітарній й соціальній сферах. У розмові йшлося і про виклики, з якими стикаються Церкви під час війни. Зокрема, сторони торкалися питання статусу священнослужителя та діяльності релігійних громад в контексті капеланського служіння та мобілізаційних заходів.

Було зазначено, що незважаючи на воєнний стан, в Україні, в цілому, забезпечуються основні права і свободи людини, діють демократичні інститути й судові інстанції. Разом з тим виникають проблемні питання, які потребують діалогу та узгоджених рішень між конфесіями та владою.  

В зустрічі ВРЦіРО-посли G7 взяли участь Надзвичайний і Повноважний посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, Японії – Мацуда Кунінорі, Франції – Гаель Весьєр та тимчасово повірені у справах США, Великої Британії, Німеччини, Канади і Європейського Союзу. Зі сторони ВРЦіРО в зустрічі прийняли участь Головуючий у ВРЦіРО, Президент УБТ Григорій Комендант, митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній, верховний архієпископ УГКЦ Святослав Шевчук, єпископ РКЦ Віталій Кривицький, старший єпископ УЦХВЄ Анатолій Козачок, верховний муфтій України ДУМУ Ахмед Тамім, єпископ Церкви АСД України Станіслав Носов, старший єпископ УХЄЦ Леонід Падун, єпископ УЄ ВАЦ Маркос Оганесян та інші представники церков і релігійних організацій.