Різдвяний Вертеп на аарафії УГКЦ у Нововолинську
  • Пон, 11/01/2016 - 23:33

У ці прекрасні зимові дні весь світ з радістю відзначає Різдво Христове — велике християнське свято, день народження Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Мабуть, чи не найяскравішою рисою святкування Різдва в Україні є колядування та вертеп, якими людство прославляє Христа, справжнє Світло для світу. На сьогоднішній день вертепні дійства активно розвиваються, поширюючи біблійну розповідь про народження Сина Божого. Важливо пам’ятати, що мета вертепу – відтворити і прославити величну подію втілення Сина Божого і Його божественне народження на землі від Діви Марії з метою спасіння людства. Традиційно в Україні Різдво – це родинне свято, яке асоціюється з молитвою, кутею, вертепом, пампухами та колядою. Вертеп та колядники споконвіку вважалися вістунами добра та миру.

     З нагоди різдвяних свят 10 січня учні недільної школи «Божі діти» храму Свв. Апп. Петра і Павла УГКЦ у Нововолинську привітали парафіяльну спільноту вертепом, який відбувся опісля недільної Святої Літургії. Завдяки різноманіттю різдвяного фольклору сценарій заходу охопив день Благовіщення Пресвятої Богородиці, коли ангел звістив, що Марія з Назарету стане матір'ю Господнього Сина, а також такі події, як ангельське вістування пастухам, прихід та поклоніння волхвів, зухвале вбивство немовлят Іродом. Все дійство було наскрізь пронизане бажанням донести до людей радісну звістку - народження Спасителя. Юні актори щиро і майстерно виконували свої ролі, що викликало захоплення у глядачів. Звичайно ж, вертеп був наповнений гарними колядками.

     Парох о. Володимир Кметь щиро подякував дітям за їх старання, поблагословив на подальші добрі справи, подарував гарні подарунки, а парафіяни, в свою чергу, пригостили діток солодощами. На завершення святкування усі присутні в храмі заспівали колядки, прославляючи новонародженого Месію.

     Варто зазначити, що підготовка до вертепу розпочалася відразу після свята Миколая Чудотворця. Діти з радістю вивчали слова дійових осіб та колядки, проводилися репетиції, ретельно підбиралися костюми, щоб якнайкраще зобразити біблійні події. Під час репетицій діти зауважили, що бути учасником вертепу – справа складна і відповідальна, але також почесна, адже потрібно докласти чимало зусиль та проявити свої акторські здібності задля гарного відтворення історії народження Ісуса Христа.

Христос рождається! Славімо Його!

Повідомила Тетяна Чмух