Сенат Техасу схвалив законопроєкт, який вимагає встановлення Десяти заповідей у класах державних шкіл
  • Срд, 10/05/2023 - 12:09

У нещодавньому виступі в Сенаті Техасу Метт Краузе, член Першого інституту свободи, заявив про підтримку законопроєкту, який зобов’яже державні школи Техасу вивішувати Десять заповідей у кожному класі. Краузе вважає, що це допоможе відновити віру в Америці та стане позитивним прикладом для всієї країни.

 

Законопроєкт був прийнятий на початку цього тижня і тепер очікує на розгляд у Палаті представників штату. Якщо законопроєкт буде ухвалено, він зобов’яже всі державні школи Техасу вивішувати Десять заповідей у кожному класі, починаючи з дитячого садка та закінчуючи середньою школою. Прихильники законопроєкту стверджують, що він сприятиме розвитку моральних цінностей та етики учнів.

«Ми думаємо, що в Америці може відбутися відновлення віри, і ми вважаємо, що розміщення [Десяти заповідей] на цих стінах є чудовим способом зробити це. … Ми думаємо, що можемо задати тенденцію для всієї країни», − зазначив Метт Краузе.
Законодавець обґрунтовує це тим, що Десять заповідей відіграли ключову роль у розробці основних документів Америки й тому повинні вважатися історичними за своєю природою, а не суто релігійними. Як і слід було очікувати, не всі погоджуються з цим твердженням.

Представник Кенді Ноубл стверджував, що «цей закон поверне історичну традицію визнання релігійної спадщини Америки». Представник Джеймс Таларіко заперечив, що «кожен раз у цьому комітеті ми намагаємося викладати основи статевого виховання, але не можемо, тому що нам кажуть, що це завдання батьків. Тепер ви вводите буквальні заповіді – релігійні заповіді – у наших класах, а нам кажуть, що це роль держави».

Чи бути закону про Десять Заповідей у Техасі?
Рік тому було дуже ймовірно, що запропонований закон буде відхилений найвищим судом країни. Однак з того часу ситуація стала більш невизначеною.

Автори законопроєкту посилаються на справу Кеннеді проти шкільного округу Бремертон, у якій футбольного тренера звільнили за те, що він молився зі своїми гравцями на полі після того, як йому наказали припинити, як доказ того, що тепер законно вимагати розміщення Десяти заповідей у школах Техасу.

Однак деякі скептично ставляться до цього твердження.

Релігійна складова кожного з них схожа, але на цьому подібність переважно закінчується. Якщо у справі Кеннеді йшлося про захист прав людини на релігійне самовираження, то публічна демонстрація Десяти заповідей на території школи може розглядатися як нав’язування релігійних переконань учням, які мають сидіти у цих класах. Таким чином, законопроєкт – якщо він стане законом – ймовірно, постане перед труднощами на шляху реалізації.

Зосередженість на тому, чи має законопроєкт потенціал для введення в дію, заступило важливе питання про те, чи виправдано реалізувати законопроєкт. Відповісти на останній запит не так просто, як може здатися, на перший погляд.

Чи матиме позитивний вплив демонстрація Десяти заповідей у державних школах Техасу?
На перший погляд здається логічним, що учням і школам було б корисно більше зосереджуватися на моральних принципах, встановлених Десятьма Заповідями. Крім того, юдеохристиянська мораль зіграла значну роль у розвитку американської конституції та значної частини західного суспільства, в тому числі серед тих, хто вірив, що Бог створив світ.

Таким чином, аргумент, що Десять Заповідей мають історичне значення, має підстави. Однак залишається відкритим питання, чи справді їхнє зображення розміром півтора на два фути, повішене на стіну, допоможе повернути американську молодь до моральності? Чи суперечки навколо їх включення в навчальний процес справді сприятимуть поширенню Євангелія серед тих, хто не є релігійним?

Можливо, щоб відповіддю на обидва ці питання було «так», але до цього ще далеко.

Крім того, історія показує, що коли християни намагаються нав’язати елементи нашої віри там, де їх не хочуть бачити, страждає церква.

Саме усвідомлення цієї реальності змусило баптистів домагатися включення статті про встановлення до Білля про права незабаром після заснування Америки. Вони розуміли, що навіть коли уряд діє зі щирим наміром допомогти церкві, це зазвичай приносить більше шкоди, ніж користі.

Зміна нашого фокуса
Чи було б корисно, якби сучасна молодь більше знала і приймала Божу волю, викладену в Десяти заповідях? Безперечно.

Але як натякнув представник Таларико, це не обов’язок школи. Це наша відповідальність. І якби ми всі разом краще виконували Божі закони у своєму житті та навчали цьому своїх дітей, можливо, ми не відчували б потреби нав’язувати заповіді в шкільних класах, сподіваючись, що учні подивляться в їхній бік, коли їм стане нудно.
Тому, незалежно від того, як ви ставитеся до ідеї розміщення десяти заповідей у шкільних кімнатах, пам’ятайте, що ми повинні бути набагато більше стурбовані тим, щоб прищепити Слово Боже у серця і розуми тих, кого Він приводить у наше життя. Будь то ваші діти, колеги, сусіди або інші люди, з якими ви регулярно стикаєтеся, ключовою частиною заклику Христа до кожного християнина є прийняття особистої відповідальності за навчання інших послуху всього, що Він заповідав.

«…навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку.» (Мт. 28:20).