«Схизматичного забарвлення»: Папа Франциск про критиків «Fiducia supplicans»
  • Втр, 30/01/2024 - 16:45

Папа Франциск стверджує, що противники «Fiducia supplicans» поділяються на дві групи: «невеликі» середовища із «схизматичним забарвленням» і африканці, які не толерують гомосексуалізм через культурні причини.

Папу Франциска журналісти запитали про його реакцію на доктринальну декларацію «Fiducia supplicans». В інтерв'ю щоденній газеті «La Stampa» він сказав, що ті, хто протестують, належать до «маленьких ідеологічних груп». За його словами, завжди існували «групи, які висловлювали думки із схизматичним забарвленням».

Що стосується африканців, то тут - інший випадок. «Африканці – окремий випадок. Для них гомосексуалізм є чимось поганим з культурної точки зору, вони не толерують його», - сказав він, додавши, що вірить, що з часом «кожен адаптується до духу декларації «Fiducia supplicans», яка хоче «включати, а не розділяти», пише pch24.pl.

Майже вся Африка виступила проти «Fiducia supplicans». У своїх заявах єпископи наголошували на культурних факторах. Проте вони звернули увагу насамперед на природний закон і на те, що благословення гомосексуальних пар суперечить цьому закону, а також Божому Об’явленню. Тому вони не хочуть застосовувати «Fiducia supplicans».

Крім того, проти документу висловилися багато інших єрархів. Ідею благословення гомосексуальних пар відкинули, наприклад, єпископи з Астани в Казахстані, єпископи з України, єпископи з Угорщини, єпископи з Нідерландів, 9 єпископів з Франції та окремі єпископи в різних країнах світу. Проти благословення гомосексуальних пар також виступив речник Конференції єпископату Польщі о. Лешека Ґенсяка «після консультації з Постійною радою єпископату Польщі». Чи всі ці єпископи є просто «малою групою із схизматичним забарвленням»?