Слово Митрополита Львівського на свято Святого Духа
  • Срд, 03/06/2015 - 11:29

Слово Митрополита Львівського
на свято Святого Духа

Еф 5,9-19; Мт 18,10-20.
 
Достойні сестри і брати,
 
прославляю і дякую Богові за те, що ми сьогодні знаходимося на спільній молитві у святій церкві, соборі святого Юрія. Дуже приємно наголосити на те, що ми розуміємо необхідність молитви та життя в любові з Богом. Треба сказати, що це бажання молитви не можна приписати собі, як людині, лише завдячувати Святому Духові, який порушує та надихає людей до молитви.
 
У молитвослові знаходимо такі слова відносно моління: «Бо молитися як слід не вміємо, якщо ти, Господи, Святим твоїм Духом не навчиш нас» (Утреня, молитва 7). Святий Дух заохочує народ до молитви, зокрема, кожну особу.   Святий апостол Павло переконливо навчає: «… І ніхто не може сказати: Господь Ісус, як лише під впливом Духа Святого» (1Кр 12,3). Значить, людина не може приписувати собі зв’язку із Богом, як  власні зусилля, бо ця дія належить й виконується Святим Духом. А Утішитель всюди є та усе наповнює, тобто, спонукує кожну людину чинити духовне добро. Це – Дух правди, що проявляє чуйність над усяким злом й навіть, зауважує й осуджує витончену брехню.
 
Пригадаймо історію зі Старого Завіту, коли невинну Сусанну брехливо звинуватили два старці, через що, не розібравшись, її засудили на кару смерті. У книзі читаємо: «І як ведено її на смерть, Бог збудив святий дух молодого хлопця на ім'я Даниїла» (Дан 13,45). Святий Дух не дав можливості довершити блудного засуду. Відбувся пересуд. Було встановлено правду. Невинна Сусанна була врятована, - двох обманців вбили. На даний час ми свідками того, що у світі часто пропагується брехню як правду, а бажання як дійсність. Це стосується й війни на сході України. А йдеться про те, що там воюють, теж, війська російської армії, натомість, чуємо обманні заяви від провідників російського уряду, що жодних військових з Росії немає. Практика показує інше: у полон попадають російські солдати й офіцери, які признаються, що прибувають в Україну з особливим завданням - приносити шкоду нашому народові. До такого й усякого іншого зла надихає нечестивий дух, але цього ніколи не потверджує Святий Дух.
 
Святий Дух має інше завдання: відновити духовне лице землі. Він прийшов до апостолів у вигляді вогняних язиків, як символ того, щоб спалити зло та запалити люд добрими натхненнями, вчинити благородними людські душі. Святий Іван Золотоустий навчав про Святого Духа: «Для того Він прийшов у вигляді язиків, а язики були ніби вогняні, тому що у нас розрослося терня гріху» (св. Ів. Золот., «Бесіда друга на святу П’ятидесятницю»). Ми спасаємося та очищуємося через Ісуса Христа та Святого Духа, тобто, роль Пресвятої Трійці у ділі нашого спасіння та освячення не замінна й перша. Святий апостол Павло написав коринтянам, а разом, усьому грішному, але Божому люду: «… але ви обмились, але ви освятились, але ви оправдались іменем Господа Ісуса Христа та Духом нашого Бога» (1Кр 6,11). Ось, велика роль Святого Духа, який очищує нас від бруду, спалює гріховне терня та подає ласку освячення.
 
Колись, вірний Богові пророк Міхей, «повний сили, духу Господнього, і справедливості й потуги» відважно картав князів свого народу та нечестивих пророків, які кривдили людей. Він попереджав: «Тому то, через вас, Сіон буде розораний, як поле, а Єрусалим стане звалищем, гора ж, де храм, - горою, вкритою лісом» (Міх 3,12). Можливо й ми страждаємо від цього, що князі-можновладці нашого народу звідусіль кривдять людей, утискають - й через це ми терпимо навалу чужинців та внутрішнє протистояння?
 
У нас, на сході нашого краю, бачимо не лише згарища, звалища та суцільну матеріальну руїну; але гинуть військові та мирні люди, відбуваються грабежі, насильства й мародерства. Це – зло, а за гріх, наш народ платить дорогою ціною, тисячами невинних людських жертв. Необхідно повернути в країну Пресвяту Трійцю: Небесного Отця, Ісуса Христа й Святого Духа, запропонувати на мешкання наші серця, тоді справа обернеться на краще, війна не матиме місця у нашій державі. «Вороженьки згинуть». «Ісус у силі Духа повернувся в Галилею, і чутка про нього рознеслась по всій околичній країні» (Лк 4,14). Повернімо Ісуса в Україну, перепрошуймо його за наші провини та гріхи нашого народу, щоб слава про нього неслася до усіх мешканців нашого краю. Господь навчав: «Оживлює дух, тіло ж не допомагає ні в чому. Дух - ті слова що їх я вимовив до вас, вони й життя» (Ів 6,63). Необхідно прийняти слова Господні у наше життя, щоб вони оживили наше суспільство, бо вони творять правдиве й праведне життя. «Утішителю, Душе істини, прийди і вселися у нас та очисти від усякої скверні». Хай пресвята Богородиця допомагає нам збагнути необхідність присутності Духа Божого у наших серцях.
 
Сьогодні  святкується «Міжнародний день захисту дітей», тому помолімося за наших дітей в Україні, багато з яких переживають велику скруту. По радіо Ера сказано, що в нашій країні коло 60 відсотків дітей терплять різного роду насильство. І це проходить без особливих протистоянь з боку нашого суспільства.
 
Вітаємо у нашому соборі дітей зі сходу України, які прибули зі своїми вихователями у наш Львів, щоби познайомитися з мешканцями нашого міста та достоїнствами Львова.
 
Хай Господь благословить вас миром та любов’ю! Віддаємо усіх вас під покров Матері Божої, якої благаємо заступництва й благословення.
 
Закликаю ще раз до щирого моління за усіх дітей нашої України та усього світу!  
 
+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ

1 червня 2015 р.Б. Архикатедральний Собор Святого Юра