Сьогодні у світі проживає близько 2,2 млрд. християн, половина з них – католики
  • Срд, 22/01/2014 - 01:15

За даними американської дослідницької служби Pew Research Center, у світі проживає близько 2,2 млрд. християн. Близько половини з них є католиками - 1,09 млрд. (50%); ще більше третини відносять себе до протестантів - 800600000 (37%). До православних [до яких дослідники відносять і членів Давньосхідних Церков] себе відносять 260400000 (12%) християн. Інші християнські групи складають не більше 28400000 чоловік (1%).

Велика частина католиків проживає в Бразилії - 134 млн. чоловік. Їх число перевищує католицьке населення Італії, Франції та Іспанії разом узятих. Крім Бразилії до десятки найбільш католицьких країн світу входять в спадному порядку Мексика, Філіппіни, США, Італія, Колумбія, Франція, Польща, Іспанія і Демократична республіка Конго. У цих державах зосереджено більше половини католицького населення планети (56%).
У більшості зазначених країн католики становлять більшість. Але тільки в США, що володіють четвертим за величиною католицьким населенням планети (74,5 млн.), католиком є тільки кожен четвертий житель. Всього в світі більше 67 країн, в яких католики становлять більшість населення.

Велика частина католиків (від загального числа прихильників цієї конфесії ) проживає на американському континенті - 48%, а 24% в Європі. В Африці цей показник дорівнює 16%, в Азії - 12%.

У США проживає більше протестантів, ніж в будь-якій країні світу - близько 160 млн. осіб, або 20% від їх світового числа. Нігерія є другою країною світу за цим показником: 60 млн. нігерійців - протестанти. Китай має третє за величиною протестантське населення світу - 58 млн., хоча воно і складає не більше, ніж 5% від чисельності населення Китаю.

Крім того, до десятки найбільш протестантських країн світу входять: Бразилія, ПАР, Великобританія, Демократична республіка Конго, Німеччина, Кенія та Індія. На ці країни припадає 61% протестантського населення. Протестанти складають більшість в цілому в 49 країнах світу.

Попри європейський історичне походження протестантизму, сьогодні частка Європи в протестантському світі знижується - всього 13%. Найбільше протестантів сьогодні в Африці (37%); в Південній і Північній Америці (33%) і в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (17%). Менше, ніж у Європі протестантів тільки в мусульманському світі - менше 1%.

Найбільш православною країною світу є Росія - 101,5 млн. осіб (тих, хто назвав себе православним при опитуванні ), або 39% від чисельності всіх православних в світі. За Росією слідує Ефіопія - 36 млн. православних (13,9%). Трійку замикає Україна з 34,8 млн. (13,4%).

Найвища частка православних серед населення спостерігається в Греції - 88,3%. Всього ж більшість православні становлять у 14 країнах світу.

Православні здебільшого проживають в Європі - 77% (включаючи всю Росію). В Африці їх налічується близько 15%, а в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, включаючи Туреччину, живе 5% православних.

Сьогодні велика частина християнських груп, що не належать до трьох основних конфесій, проживає в США - 37% від їх загального числа. У більшості своїй вони є представниками Церкви Ісуса Христа святих останніх днів (мормони) та організації Свідків Єгови. Решта 62% проживають в інших християнських країнах: Мексиці, Бразилії, Замбії, на Філіппінах, в Нігерії, Великобританії, Японії, Кенії та в Німеччині. 15 з 25 млн. представників подібних релігійних груп знаходиться в Південній і Північній Америці. 

За матеріалами www.blagovest-info.ru