Співчуття Папи Франциска з приводу трагедії в Папуа-Новій Гвінеї
  • Втр, 28/05/2024 - 09:31
Папа Франциск надіслав через Державного Секретаря Святого Престолу телеграму співчуття з приводу зсуву ґрунту в Папуа-Новій Гвінеї, що забрав, згідно з припущеннями, тисячі людських життів у важкодоступному гірському регіоні.

«Папа Франциск з глибоким сумом дізнався про руйнування, спричинені зсувом ґрунту в провінції Енга в Папуа-Новій Гвінеї, і запевняє всіх, хто постраждав від цього стихійного лиха, у своїй духовній близькості», – читаємо в телеграмі співчуття, яку кардинал Пʼєтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, надіслав від його імені Апостольському нунцію в цій країні преосвященному Мауро Лаллі. У повідомленні зазначається, що Святіший Отець, «молячись особливо за загиблих, тих, хто оплакує їхню втрату, та за порятунок багатьох людей, які досі вважаються зниклими безвісти», скеровує також слова підбадьорення «до цивільної влади та рятувальників, які й надалі докладають зусиль для ліквідації наслідків стихії», охоче призиваючи на них «усі божественні благословення втіхи та сили».

Величезний зсув зійшов з гори в ніч з 23 на 24 травня 2024 року в гірському і важкодоступному районі. Він поховав заживо понад 2 тисячі людей і спричинив серйозні руйнування, повідомив національний центр з надзвичайних ситуацій країни офісові ООН в Порт-Морсбі. За оцінками, зсув також зніс близько 150 будинків, розташованих у шести селах, в яких проживало щонайменше 4 тисячі осіб. Складність встановлення достовірної кількості загиблих пов'язана з тим, що стихійне лихо сталося у важкодоступній місцевості, а також з нещодавнім припливом сюди великої кількості людей, які рятуються від міжплемінних конфліктів у сусідніх районах.