США: повний захист життя в Техасі. Верховний суд підтвердив закон про заборону абортів
  • Пон, 03/06/2024 - 17:24

В американському штаті Техас як і раніше буде діяти закон, що рішуче захищає життя. Згідно з рішенням Верховного суду штату, в Законі про серцебиття не буде жодної лазівки, яка б дозволяла аборти в т.зв. «складні стани» здоров’я.

Верховний суд Техасу підтримав закон штату, що забороняє майже всі аборти, відхиливши скаргу на підставі серйозних ускладнень вагітності. Закон про серцебиття, який набув чинності у вересні 2021 року, забороняє аборти після виявлення серцебиття дитини. Скарга була спрямована на те, щоб створити юридичну лазівку та дозволити жінкам робити аборти на підставі «важкого стану» здоров’я жінки.

Позивачі мали на меті довести, що чинні норми не захищають життя вагітних жінок, які мають ускладнення. Противники пролайф закону хотіли показати, що акт небезпечний і не захищає здоров'я та життя вагітних жінок. Однак Верховний суд у своєму вердикті - 9 голосами проти 0 - чітко підтвердив, що закон захищає жінок, у яких діагностовано ускладнення, інформує pch24.pl.

«Історія законів про аборти в Техасі демонструє незаперечну прихильність законодавчої влади захистити життя вагітних жінок, які переживають небезпечні для життя ускладнення. Закон як цінує, так і захищає ненароджене життя», – йдеться у постанові Верховного суду.

Прихильники абортів розкритикували рішення, яке робить наголос на так званих «важких випадках». «Жінки по всій країні бачать, що винятки із заборони абортів є ілюзорними, а бути вагітною в будь-якому штаті, де заборонено аборти, небезпечно», — заявила Ненсі Нортрап, президент і генеральний директор Центру репродуктивних прав.

Джон Сіго, голова організації, що підтримує право на життя в Техасі, високо оцінив рішення Верховного суду. Він наголосив, що постанова підтверджує дотримання прав для життя.

«Протягом останнього десятиліття законодавчий орган Техасу старанно працював над тим, щоб наші визначення «аборту» та «надзвичайного випадку» були достатніми для захисту дітей, яким загрожує аборт, а також матерів, які можуть опинитися в жахливих обставинах, таких як позаматкова вагітність і невідкладна медична допомога", - зазначив Сіго в письмовій заяві.

Нагадаємо, що позивачем проти закону за життя була Аманда Зуравскі, у якої минулого року перед пологами стався передчасний розрив плодових оболонок. На думку деяких лікарів, це призвело б до неминучого викидня і піддало її ризику інфікування. Лікарі відмовилися робити аборт, оскільки серце ненародженої дитини ще билося.