Сто тисяч католиків змушені втікати від угрупування «Боко Харам»
  • Пон, 24/11/2014 - 09:52

Понад сто тисяч католиків були змушені покинути райони, які контролює ісламістське угрупування «Боко Харам», що тероризує північну Нігерію.

Тисячі біженців знайшли притулок у печерах в горах, тільки небагатьом вдалося дістатися до міст Майдугурі та Йола. Про це повідомив о. Гідеон Обасоджі, речник єпархії Майдугурі.

«Багато нігерійців» були змушені суворо дотримуватися засад закону Корану в містах Бама, Гвоза, Мадагалі, Гулак, Шува, Мічіка Уба і Мубі. Вони розташовані вздовж дороги, що поєднує Майдугурі в штаті Борно і Йола в штаті Адамава. – Терористи оголосили, що всі ці міста, які вони здобули, є частиною ісламського халіфату, – пояснив о. Обасоджі.

Він додав, що в Мубі в основному живуть християни. Тут є дві великі парафії, св. Андрія і Святої Трійці, а також два академічні душпастирства: Політехніка та Університет штату Адамави. 29 жовтня 50 тисяч жителів Мубі були змушені втікати від «Боко Харам». Багато з них знайшли притулок у сусідньому Камеруні. 2,5 тисячі католиків убили. Викрали понад 200 дівчат і жінок.

На додаток до змушування християнських сімей прийняти іслам, «Боко Харам» змушує їхніх дітей долучатися до своїх груп, – розповів священик.

Біженцями стали половина (26 із 46) священиків єпархії Майдугурі. На території трьох з шести деканатів діють ісламісти. Щонайменше 50 церков зруйнували, а ще кілька десятків є порожніми або зайняті угрупуванням «Боко Харам». Закрили 30 із 40 шкіл, якими керує єпархія.