Священики-місіонери розповіли про специфіку служіння в Іспанії і Угорщині
  • Суб, 27/06/2015 - 22:23

Учасникам курсу місійного служіння, що триває у Львівській духовній семінарії, розповіли про специфіку душпастирства в Іспанії і Угорщині. 

О. Іван Левицький, який душпастирював у Барселоні, відзначив, що Іспанія, порівняно з іншими країнами, дуже прихильна до емігрантів. Наприклад, існує закон, що людина, яка перебуває на території Іспанії три роки нелегально, може легалізувати свій статус.

"Перша еміграція українців до Іспанії була у 1946 році у співпраці з іспанським урядом. Католицька організація допомоги університетам запропонувала 150 стипендій для студентів зі Східної Європи. Стипендія покривала і навчання, і побут. На Різдво в 1946 році з України прибули 18 студентів, і уряд подбав про те, щоби наші студенти мали свою церкву. Там був священик біритуаліст, який служив для українців ще впродовж 40 років", - розповів о. Іван.

Друга хвиля еміграції спостерігалася у 1999-2000 роках. Це була переважно трудова міграція.
Отець Іван зазначив, що на сьогодні в Іспанії проживає близько 100 тисяч українців. Для наших вірних греко-католиків служить 21 священик. "Кожен священик як мінімум обслуговує дві парафії. Двічі на рік священики збираються на реколекції", - зазначив о. Іван Левицький.

Він розповів, що кожне недільне богослужіння в Іспанії має свою тематику. Перша неділя кожного місяця - зустріч з молоддю. "Молодь активна, ініціативна, організовує чудові вертепи, Маланки, хресні дороги. Багато іспанців через українську молодь змогли більше дізнатися по наш обряд. Важливо зустрічатися з молоддю, бо вони мають небезпеку асимілюватися і забути своє коріння", - зауважив священик.

Друга і четверта неділя місяця, за словами о. Івана, присвячена катехизації дітей. А у третю неділю після служби влаштовують традиційний спільний обід, який допоміг згуртувати громаду.

Хрещення і відновлення подружніх обітів в Іспанії також відбувається під час недільних богослужінь.
"Мені приємно, що на богослужіннях багато сімей, діти, молодь, на відміну від Італії, де по більшості є жінки. Приходять католики і православні, українці, росіяни, білоруси, грузини", - розповів о. Іван Левицький.

О. Дамян Габорій вже три роки систематично опікується душпастирською діяльністю для українців в Угорщині.
Він розповів, що кожного місяця відправляє Святу Літургію у Будапешті, на яку приїжають українці з цілої Угорщини. Богуслужіння відбуваються українською мовою в угорському греко-католицькому храмі св. Флоріана.

О. Дамян Габорій підкреслив, що українська діаспора в Угорщині доволі потужна, зокрема в сфері громадського і культурного життя. "Діаспора має державне самоврядування українців Угорщини. Українські культурні проекти мають державну підтримку Угорщини. Українці отримують на ці цілі кошти, зокрема і на відзначення релігійних свят", - сказав о. Дамян. І відзначив, що в Угорщині навчається багато студентів з України, зокрема у Центральноєвропейському університеті.

Отець Дамян також зауважив, що в Угорщині існують паломницькі місця, найбільш відоме - Марія Повч, де знаходиться чудотворна ікона Божої Матері і куди з'їжджаються багато паломників з різних куточків світу.