Святіший Отець: скаржитися Богові на страждання - це не гріх
  • Срд, 05/06/2013 - 20:25

Скаржитися Богові на свої страждання – це не гріх, а сердечна молитва, яка доходить до Господа, вважає Святіший Отець. Історія старозавітних Товії і Сари була в центрі роздумів Папи під час ранкової Євхаристії у Домі св. Марти 5 червня. Ці дві особи опинилися у драматичній ситуації: перший був сліпим, незважаючи на свої добрі справи, друга –  дружиною семи мужів, які померли перед першою шлюбною ніччю. Двоє молилися до Бога, щоб дав їм померти. "Є люди в екстремальних ситуаціях – зазначив Папа – немов у нетрях існування, і вони шукають вихід. Вони скаржаться", але "без блюзнірства".

Є багато людей, які живуть у критичній ситуації, зазначив Понтифік: недоїдаючі діти, біженці, невиліковно хворі. Для саддукеїв випадок вдови семи мужів був лише моральним казусом, християнин  такі ситуації повинен сприймати на рівні серця, вважає Франциск. "Мені не подобається, коли про такі ситуації говориться науково і не по-людськи, з погляду статистики", – зізнався він і додав, що в Церкві багато людей перебувають у такій ситуації.

 

У цих випадках – наголосив Святіший Отець, – ми повинні робити те, що каже Ісус: молитися. "Молитися за них. Вони повинні увійти в моє серце, вони повинні стати неспокоєм для мене. Молитися "не ідеями, молитися серцем", – додав він. І саме почуті молитви Товії і Сари дають нам надію. Святіший Отець закликав не вести "інтелектуальних ігор", як робили це саддукеї, але молитися за тих, хто живе в драматичній ситуації і страждає так, як Ісус на хресті.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va