Святий Престол про проблеми інтелектуальної власності
  • Чтв, 08/10/2015 - 13:12

Делегація Святого Престолу взяла участь у засіданні Всесвітньої організації інтелектуальної власності, яка пройшла в Женеві. Її керівник, архиєпископ Сільвано Томмазо, у своєму виступі, опублікованому 6 жовтня 2015 р., підкреслив, що сьогоднішній контекст, в якому напрацьовані права на інтелектуальну власність, сильно відрізняється від тих часів, коли "народилася IP-адреса". За останні кілька десятиліть центр накопичення багатств пересунувся від матеріальних активів та фізичного капіталу до нематеріальних доходів і капіталу інтелектуального, зауважив представник Святого Престолу.

Інтелектуальне право сьогодні пов'язано з адаптацією інновацій та використанням нових технологій, які є основним чинником зростання міжнародних економік. Можна спостерігати, як неймовірний науковий прогрес в розумінні і використанні біологічних ресурсів причетний до поліпшення життя людей, зокрема, в медичній, фармацевтичній та сільськогосподарській сферах. І тут захист інтелектуальної власності відіграє істотну роль, в першу чергу, для стимулювання інновацій.

Але також, разом з визнанням значення захисту інтелектуальної власності, важливо пам'ятати про принципи справедливості в службі загальному благу. На сьогоднішній день не можна говорити, що плоди науково-технічного прогресу поставлені на службу всього людського співтовариства. Більше того, вони розподіляються таким чином, що нерівність збільшується. Закон прибутку для окремих людей не може бути застосований до того, що має важливе значення для боротьби з голодом, хворобами і бідністю, підкреслив архиєпископ Томмазо.

Ватиканський дипломат порушив питання Глобальної патентної системи і зазначив, що винахідники і дослідники повинні мати доступ до всеосяжної бази даних патентних претензій, а міжнародні підприємства почуватися безпечно при вході на нові ринки зі своїми товарами.
 
Всесвітня організація інтелектуальної власності повинна продовжувати працювати на службі світу новаторів, творців і користувачів, закликав представник Святого Престолу і зауважив, що нинішня система права інтелектуальної власності побудована на давніх і традиційних поняттях, призначених для епохи до технологічної революції, що стає не актуальним в сучасному цифровому світі. Тому потрібен більш широкий підхід до регулювання інтелектуальної власності, підкреслив ватиканський дипломат.