Святкування пам’яті Св. Свщмч. Йосафата в семінарії Воплоченого Слова
  • Птн, 01/12/2017 - 08:27

Вже  традиційно в нашій міжнародній семінарії Згромадження Воплоченого Слова, що в Італії, святкуємо празник святого священномученика Йосафата. Для нас його особливість полягає в тому, що ми святкуємо його двічі, оскільки спільнота латинського обряду нашої семінарії дотримується Григоріанського календаря, а ми (українська спільнота Візантійського обряду) відзначаємо пам’ять цього святого, також, згідно з нашим церковним (Юліанським) календарем.

12 листопада (пам’ять святого згідно Григоріанського календаря) в семінарійному храмі святого Вартоломея відбулася Божественна Літургія у візантійському обряді, в якій брали участь наші семінаристи 15 різних національностей. Божественну Літургію очолив отець Антоній Вацеба, ВС, а також співслужили отець Андрес Бонелльо, ВС, – ректор семінарії, о. Теодосій Савчук, ВС, (що зараз перебуває на навчанні в Римі), та інші отці нашої Провінції в Італії.

            Після Літургії, відбулася святкова вечеря, в часі якої всі мали можливість скуштувати українських національних страв, почути українських народних пісень та дізнатися про життя святого Йосафата, під час короткої презентації.

А вже 24 листопада, в навечірʼя свята святого Йосафата згідно Юліанського календаря, в каплиці візантійського обряду семінарії служили Велику Вечірню з Литією. А наступного дня, в сам день свята, о. Антоній з кількома українськими братами-семінаристами мали можливість молитися на гробі святого Йосафата, в Базиліці святого апостола Петра у Ватикані. Божественну Літургію очолив Владика Іриней Білик, який під час проповіді пригадав, що св. Йосафат є мучеником за єдність церков. Отець із братами особливо молились за нові покликання до нашого Згромадження Воплоченого Слова та просили заступництва св. Йосафата для всіх наших отців, які перебувають на місіях в різних куточках світу.

            Також, після Божественної Літургії, відвідали гріб покровителя нашого Згромадження святого Івана Павла ІІ. І, на завершення, мали ласку відвідати крипту Собору, де знаходяться мощі святого апостола Петра.

                                                                                                         

                                                                                                          Бр. Климентій Карпінець, ВС