Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (17.08 – 23.08)
  • Втр, 25/08/2015 - 01:37

У католицьких консервативних колах було складено петицію до Папи Франциска напередодні Синоду з питань сім'ї, який відбудеться в Римі в жовтні. Автори просять Понтифіка не допускати до Таїнства Причастя розлучених католиків, що вступили в повторний шлюб, а також рішуче відкидають будь-яке послаблення позиції з одностатевих "шлюбів". До 16 серпня на сайті, де опублікували «Синівське прохання Його Святості Папі Франциску стосовно майбутнього сім'ї», було 471 300 підписів.

Святіший Отець написав лист до Мануеля Мартіна Соберґа, провідника «Федерації невідкладного і нічного священичого служіння, в кому висловив побажання, щоб Надзвичайний Ювілейний Рік Милосердя став «слушною нагодою для того, щоб посилити співпрацю між пастирями і мирянами в тому, щоб з любов’ю доглядати і з лагідністю допомагати хворим та вмираючим». 

У середу, 19 серпня, підчас загальної аудієнції Святіший Отець Франциск говорив про важливість праці у формуванні сім’ї. папа зазначив, що працьовитого способу життя навчаємось, на сам перед, в родині, адже: «Сім’я виховує працьовитість завдяки прикладові батьків: тато і мама, які працюють для добра родини і суспільства». Папа звернув увагу на те, що Пресвята Родина з Назарету, яку зустрічаємо на сторінках Євангелії, також виявляється родиною робітників, так що навіть Самого Ісуса називали «сином теслі». «Праця – священна, праця надає гідність родині. І ми повинні молитися за те, щоб у родинах не бракувало праці», – наголосив Понтифік.

З ініціативи Посольства України при Святому Престолі, у загальній аудієнції з Папою Франциском середу взяли участь діти з України, які походять із теренів проведення АТО на сході України. Сироти із родин Донбасу та учасників АТО, просили Святішого Отця молитися за мир в Україні, відвідати їхню батьківщину та подарували картину із зображенням православного собору на фоні українського пейзажу.

Неспокійне людське серце, яке шукає повної відповіді на найважливіші життєві питання – про це йдеться на 36-му Мітингу за дружбу між народами, організованого рухом «Спільність і визволення» (Comunione e liberazione). Зустріч проходитиме з 20 по 26 серпня в італійському курортному місті Ріміні над Адріатичним морем. Тема цьогорічного міжнародного католицького форуму зосереджена в рядку з вірша італійського поета Маріо Лузі: «Чого ж тобі не вистачає, о серце, що ти раптом нестачею переповнене?»

 «Цього року, коли Спільнота в Тезе відзначає три річниці, – 75-річчя заснування, сторіччя від дня народження брата Роже та десятої річниці його трагічної смерті, – разом з вами складаю подяку Богові, Який завжди кличе нових вірних свідків», – Папа Франциск написав у посланні на ім’я брата Алоїза, теперішнього настоятеля всесвітньовідомої екуменічної спільноти, заснованої братом Роже у французькому селі Тезе.

«Дорогі брати й сестри, з глибокою тривогою слідкую за конфліктом на сході України, який знову загостився останніми тижнями. Повторюю ще раз свій сповнений болю заклик, щоб були дотримувані зобов’язання, взяті з метою досягнення примирення, і щоб з допомогою організацій та людей доброї волі, було дано відповідь на гуманітарну надзвичайну ситуацію в країні. Нехай Господь подасть мир Україні, яка готується до відзначення завтра національного свята. Нехай заступається за нас Пречиста Діва Марія!», – цими словами Папа Франциск, промовляючи після проказування молитви «Ангел Господній», привітав Україну та весь народ.

Як повідомляє офіційний сайт Посольства України про Апостольському Престолі, Святіший Отець Франциск привітав листом Президента України Петра Порошенка та український народ+ з 24-річницею Незалежності. У вітанні зазначається: «Я молюся у цій складній ситуації за Вашу країну, поновлюючи мою духовну близькість з жертвами та їхніми родинами, а також з усіма, хто страждає. Я підтримую ті зусилля, які допомагають українському народові рухатися вперед у дусі возз’єднання та миру».

Міграційна криза має бути вирішена шляхом усунення її причин, отже, війни, політичного хаосу і злиднів, підкреслив ватиканський дипломат при органах ООН в Женеві. Архиєпископ Сільвано Томмазі також зазначив, що сучасний світ зберігає повну байдужість до гонінь на християн, так якби їх основні права були меншими за права інших людей.