Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (24.08 - 30.08.15)
  • Пон, 31/08/2015 - 23:25

24 серпня 2015р. світ облетіла сенсаційна новина: телебачення комуністичного Китаю в перше передало слова Папи Римського! Йдеться про співчуття, яке Святіший Отець Франциск висловив співчуття і солідарність з жителями портового міста Тяньцзінь, де стався потужній вибух, який забрав життя багатьох людей. «Іноземні журналісти, що працюють в Китаї, були здивовані цією новиною, назвавши її «безпрецедентною подією»: вперше в історії телебачення цієї країни процитувало слова Папи Римського, звернені до китайців. Така ж новина з Ватикану була опублікована і в місцевій пресі.» - повідомляє Радіо Ватикану.

24 серпня стало відомо, що Ватикан розпочав реєстрацію священиків та єпископів-емеритів, які бажають служити у якості «місіонерів милосердя» на майбутній Ювілейний рік. Ці «місіонери милосердя» на Попільну середу 2016 року будуть послані з Базиліки св. Петра в Римі по цілому світі з посланням проповідування покаяння та отримають надзвичайні повноваження відпускати гріхи, які може відпустити тільки Апостольський Престіл. Повідомляє сайт Радіо Ватикану. Священики, які бажають отримати таке послання мусять мати письмові рекомендації свого єпископа-ординарія, або монашого настоятеля та можуть зареєструватися електронним шляхом на сторінці Великого Ювілею.

25 серпня 2015р.  у Ватикані кардинал Держсекретар П'єтро Паролін прийняв на аудієнції заступника Міністра закордонних справ Республіки Білорусь Олену Купчино. У ході бесіди обидві сторони прокоментували офіційне повідомлення білоруської сторони щодо рішення Президента Республіки Білорусь про звільнення деяких ув'язнених, як гуманітарного акту.

У середу, 26 серпня 2015 р., на площі Святого Петра, відбулася 100-та загальна аудієнція Папи Франциска, який від 10 грудня 2014 року виголошує повчання, присвячені темі сім’ї, з огляду на приготування до Синоду Єпископів на тему місії родини в Церкві та світі, що у жовтні відбуватиметься у Ватикані. Протягом серпня підтемою повчань були «три виміри, якими позначене життя сім’ї»: свято, праця та молитва. Темою повчання Папи Франциска стала молитва, як вимір життя в родині. Святіший Отець звернув увагу на те, що правильним є вірити в Бога, надіятися на Нього, відчувати обов’язок вдячності. За словами Наступника святого Петра, «дух молитви» перебуває у любові до Бога: якщо «любов до Бога не розпалює полум’я, дух молитви не розігріває час». Тоді ми можемо помножувати слова, виконувати на показ різні традиції, але лише «серце, в якому перебуває любов до Бога, вчиняє молитвою навіть думку» чи простий поклін перед церквою. «Дух молитви повертає час Богові, виходить із житейської одержимості, якій завжди не вистачає часу, віднаходить мир, притаманний необхідним речам, та відкриває радість неочікуваних дарів», – вів далі Папа, вказавши на відомий євангельський приклад двох сестер Марти і Марії, про яких розповідає святий Лука. У цьому контексті Святіший Отець вказав на те, що «молитва випливає із слухання Ісуса, із читання Євангелія», та закликав вірних не забувати щодня читати Святе Письмо: «Молитва, – сказав він, – випливає із близькості з Божим словом.» 

26 серпня Папа Римський Франциск прийняв халдо-католицького священика з Іраку Саміра Юсефа. Священнослужитель розповів понтифіку про драматичну ситуацію, в якій опинилися біженці, котрі втікають від джихадистів.

Також 26 серпня Радіо Ватикану повідомило, що створено спеціальний маршрут паломництва в Римі для паломників, які прибуватимуть туди з нагоди Великого Ювілею 2016 року Божого. Спеціальний маршрут буде проходити від Замку Святого Ангела вздовж вулиці Віа-делла-Кончіліаціоне, перетинаючи потім площі Пія XII і Святого Петра. За словами організаторів, це дозволить віруючим досягти мети «більш коротким шляхом». Крім того, оскільки в Римі очікується великий наплив людей, паломникам «настійно рекомендується» подати в електронній формі заявку із зазначенням дати і часу відвідування у Організаційний секретаріат через 'Реєстраційний відділ' на офіційному сайті Ювілею (www.im.va).

Цього тижня стало також відомо, що Святіший Отець Франциск не любить коли його енцикліку «Laudato Si '» називають «зеленою енциклікою». Адже це протиставляє людину і творіння. Папа не мав такого наміру, про що свідчить і сам текст енцикліки. Як розповів в інтерв'ю чилійським журналістам канцлер папської академії наук аргентинський єпископ Марсело Санчес Сорондо, працюючи над «Laudato Si '», Папа Франциск хотів, швидше, «торкнутися соціальної проблематики, соціальної справедливості». «Понтифік не хоче встановлення свого роду дуалізму, --додав співвітчизник Папи Бергольо. - Він хотів сказати, що ми не можемо цікавитися тільки темою людини або тільки темою природи - нас повинен цікавити взаємозв'язок цих природ».

27 серпня було офіційно повідомлено, що Держсекретар Святого Престолу кардинал П'єтро Паролін у спеціальному посланні від імені Святішого Отця привітав івритомовну католицьку спільноту в Ізраїлі з шістдесятиріччям створеної для них «Справи Святого Якова».

Після проказування молитви “Ангел Господній” у неділю 30 серпня Папа Франциск звернув увагу прочан на постать проголошеного блаженним сиро-католицького єпископа-мученика Флавіяна Михаїла Мелькі. «У контексті жахливого переслідування християн він був невтомним захисником прав свого народу, закликаючи всіх залишатися стійкими у вірі», - наголосив Святіший Отець. Святіший Отець також звернув увагу вірних та світової громадськості на трагічну долю мігрантів, «численні з яких втратили життя під час своїх жахливих подорожей». «Молюся за всіх них і прошу вас за них молитися», – закликав Папа. 

30 серпня стало також відомо, що Папа Франциск підтримав «Берлінський марш за життя», який відбудеться 19 вересня цього року в німецькій столиці. У багатьох європейських столицях регулярно проходять "Pro-Life-марші". Девіз нинішнього берлінського - "Разом за життя. Завжди". Тисячі християн, які пройдуть центром німецької столиці, закличуть поважати право кожної людини на життя від зачаття до природної смерті. Організатори вважають такі ініціативи важливими й тому, що в останні роки в німецьких мегаполісах активізувалися акції та контр-демонстрації прихильників абортів. Поки що, подібних маніфестації в Україні не спостерігаємо і це не можна назвати позитивом.