Тижневий огляд: переслідування християн (27.01–02.02)
  • Втр, 04/02/2014 - 22:15

28 січня повідомляється, що принаймні 22 особи загинули під час нападу секти Боко Харам на католицький храм на північному заході Нігерії. Напад відбувся під час відправи Літургії в селі Ваґа Чакава у штаті Адамава. Терористи спершу кинули вибухівку в бік молільників, а потім обстріляли їх з вогнепальної зброї. Облога храму тривала близько 4 годин.

Життя християн в Малайзії стає щоразу важчим. В ніч на 27 січня невідомі особи закидали пляшками з коктейлем Молотова  приміщення церкви у м. Пенанг. На щастя, обійшлося без жертв. До того на трьох святинях появились написи проти божества Христа. Такі атаки є частиною кампанії проти християн.

Невідомі вбили пакистанського поліцейського, який охороняв католицьку церкву у Пешаварі та захищав віруючих, які молилися, від нападів з боку ісламських фундаменталістів. Інцидент стався недалеко від місцевого базару Хаст Нагрі. 

Відповідно до інформації за 29 січня читаємо, що християн дискримінують за віру не тільки в Азії, Африці чи на Близькому Сході, але і в Західній Європі. Тільки від початку року у Відні «Центр документації нетерпимості та дискримінації щодо християн» зареєстрував 12 таких випадків у Франції, Великобританії, Швейцарії, Бельгії, Іспанії, Швеції та Німеччині.

Більше 100 радикально налаштованих мусульман штурмували церкву п'ятидесятників на напівавтономному острові Танзанії Занзібар і побили проповідника. На думку членів громади, метою атаки був старший пастор Даніель Квілемба, який на той час не був присутній у церкві. Натовп кричав, погрожуючи вбити Квілембу і вимагаючи прибрати церкву, розташовану недалеко від будівлі мечеті.

На громаду Санта Сесілія колумбійської архидієцезії Калі скоєно напад. У результаті стрілянини в церкві одна людина вбита та одна важко поранена. Невідомі увірвалися у церкву ввечері під час богослужіння і влаштували стрілянину. Поліція припускає, що напад був актом помсти.

30 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що 15 християн було затримано в столиці Китаю, коли вони намагалися передати їжу та ліки іншим віруючим, які перебувають під домашнім арештом. Ті небагато, хто залишився на волі - літні, хворі або інваліди. Члени сімей не можуть зв'язатися із затриманими.

У зв'язку з двома недавніми нападами буддистів на протестантські церкви в Шрі-Ланці понад 2000 християн взяли участь в акції протесту в Коломбо, столиці країни, щоб переконати уряд вжити більш активних заходів для захисту релігійної свободи.

Минуло шість місяців з моменту викрадання в Сирії італійського місіонера о. Паоло Даль’Оліо, який був викрадений 29 липня минулого року в місті Ар-Ракка, контрольованому крайнім угрупуванням під назвою Ісламська держава Іраку і Леванту. З цього часу про нього немає жодної достовірної інформації. У намірі захопленого єзуїта у багатьох місцях на Близькому Сході відбуваються спеціальні молитви. Водночас згадується невідома доля багатьох інших осіб, що зникли в сирійській війні.

Міжнародні експерти вважають, що ймовірно, 2014 рік характеризуватиметься рекордними рівнями релігійних переслідувань в усьому світі, особливо щодо християн. Серед причин називають: поширення ісламізму, мовчання уряду, підбурювання з боку ЗМІ.

За місяць у Південному Судані в результаті бойових дій повністю знищені культові споруди єпархії Малакал, побудовані протягом 8 років. Незважаючи на угоду про припинення вогню, підписану 23 січня в Аддіс-Абебі, місія ООН у Південному Судані продовжує фіксувати зіткнення у Верхньому Нілі і штаті Джонглей. Обидві сторони звинувачують одна одну в порушенні перемир'я і злочинах проти цивільного населення.

Незважаючи на очікування, які з'явилися після обрання Папи Франциска, відносини Ватикану та Китаю не змінилися. Новий голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін не дотримав своїх обіцянок, а тому Китайська Католицька Патріотична Асоціація та Міністерство у справах Релігій намагаються перетворити єпископів і віруючих в «рабів», заявив кардинал Йосиф Чень Жіцзюнь, єпископ Гонконгу у відставці. В інтерв'ю для AsiaNews кардинал охарактеризував зусилля Пекіну у продовженні «руйнівної політики» по відношенні до місцевої Церкви.