Туреччина: присвячення Церкви Серцю Ісуса
  • Втр, 11/06/2024 - 12:02

7 червня в кафедральному соборі архідієцезії Ізміра наприкінці Меси місцевий архієпископ Мартін Кметек – разом з іншими єпископами, священниками та вірними – урочисто присвятив Церкву в Туреччині Пресвятому Серцю Ісуса.

«Готуючись до цієї події, ми з радістю дізналися, що Папа Франциск працює над документом про Пресвяте Серце Ісуса; це дає нам відчуття єдності з Єпископом Риму», – розповів в інтерв’ю «Osservatore Romano» архієпископ Кметек, який очолює Конференцію єпископів Туреччини.

У проповіді він пояснив, що цей акт присвячення є гарною можливістю з вірою оновити обітниці хрещення, намагаючись жити згідно з ними, відрікаючись від зла і віддаючи своє життя в руки Христа.

 

«Ми уповаємо на Серце Христа, Який обрав Собі тягар життя, не ховаючи сліз, милосердя і болю. Людське і Божественне Серце Христа зазнало і безперестанку буде зазнавати кожного людського болю, немочі і страждання. Вільно і цілковито ми ввіряємо себе Христу», – виголосив архієпископ Кметек в акті присвячення, зміст якого мав синодальний сенс і виражав повну єдність католиків Туреччини зі Вселенською Церквою.

«Ми, турецькі католики, як крапля в морі, але ми хочемо бути живою Церквою, з’єднаною з Христом; ми хочемо свідчити про Його любов навіть у важких життєвих обставинах», – підкреслив архієпископ.

У соборі Пресвятого Серця Ісуса в Ізмірі на урочистість зібралися католики 4-х спільнот: Латинської, Вірменської, Сирійської та Халдейської Церков.