У 2023 р. було вбито 20 католицьких місіонерів
  • Срд, 03/01/2024 - 16:19

Двадцять католицьких місіонерів були вбиті у 2023 році, згідно з новим звітом від 30 грудня, опублікованим агенцією новин «Fides» Ватикану.

Fides, агенція новин Папських місійних товариств, дійшла до цієї цифри, підрахувавши «всіх охрещених, залучених до життя Церкви, які померли насильницьким шляхом, а не лише «з ненависті до віри»».

Агенція зазначила, що більшість місіонерів жили «нормальним життям» і «не здійснювали жодних сенсаційних дій чи незвичайних вчинків, які могли б привернути увагу та поставити їх під чийсь приціл», пише CNA.

«Вони стали, не зі своєї вини, жертвами викрадень, терористичних актів, залученими до стрілянини чи різного роду насильства», — йдеться у звіті.

Серед убитих було двоє американських священнослужителів: єпископ-помічник Лос-Анджелеса Девід О’Коннелл і парафіяльний священник Небраски отець Стівен Гатгселл.

Інформаційне агентство повідомило, що до числа місіонерів, убитих минулого року, увійшли один єпископ, вісім священників, двоє чоловіків-мирян, один семінарист, один новик і семеро мирян.

Кількість убивств є більшою у порівнянні з 2022 роком, коли було вбито 18 місіонерів.

Африка

Дев’ять місіонерів були вбиті в Африці, на континенті, де у 2023 році сталося найбільше подібних вбивств. З дев’яти п’ятеро були священниками, двоє – монахами, один – семінаристом, один – новиком.

З них четверо були вбиті в Нігерії. Останніми місяцями монаха, брата Годвіна Езе, викрали і жорстоко вбили у бенедиктинському монастирі в Еруку, Нігерія.

У Буркіна-Фасо загинули двоє чоловіків, священник і монах. У західноафриканській країні Танзанія один священник, отець Памфілі Нада, загинув після нападу на його парафію.

У Камеруні брат Кіпріан Нґе був зарізаний до смерті, а в Демократичній Республіці Конго також був зарізаний священник, отець Леопольд Феєн.

Мексика і США

У 2023 році на американському континенті було вбито шістьох місіонерів, причому всі вбивства сталися або в Мексиці, або в Сполучених Штатах. Серед загиблих один єпископ, троє священників і дві мирянки. Двоє катехитів були вбиті по дорозі на євхаристійну процесію в мексиканському штаті Оахака.

У Сполучених Штатах єпископ О’Коннелл був убитий у своєму будинку. Звинувачення висунули проти чоловіка його домашньої працівниці. Отець Гатгселл був поранений ножем у парафіяльному будинку; у цій справі також було затримано та висунуто звинувачення.

Азія

Минулого року в Азії було вбито чотирьох мирян.

Два з цих вбивств сталися на Філіппінах. Двоє студентів католицького коледжу, Джунрі Барбанте та Джанін Аренас, загинули в результаті вибуху бомби під час Євхаристійного богослужіння в Державному університеті Мінданао.

Інші два вбивства сталися в Секторі Газа під час війни Ізраїлю та ХАМАС. Дві жінки, Самар Камал Антон, разом із її матір’ю, Нахідою Халіл Антон, були вбиті снайперським вогнем по дорозі до монастиря сестер Матері Терези.

Європа

У Європі був убитий один місіонер, іспанський мирянин.

Дієго Валенсія був працівником захристії у парафії Нуестра-Сеньора-де-Ла-Пальма в Альхесірасі, коли його вбив марокканець із мачете.