У Бразилії канонізують іспанського єзуїта бл. Жозе ді Анш'єта
  • Чтв, 20/03/2014 - 02:25

Голова єпископату Бразилії кардинал Раймунду Дамасцену де Ассіс приніс вірним радісну звістку, що за рішенням Папи 2 квітня бл. Жозе ді Анш'єта SJ буде залучений до лику святих.

За словами бразильського єрарха, Святіший Отець хоче, щоб канонізація відбулася дуже простим способом в одній з римських церков. Нагадаємо, що цього єзуїтського місіонера XVI століття залучив до лику блаженних Папа Іван Павло II під час свого першого візиту до Бразилії 1980 року.

«Бл. Жозе ді Анш'єта на початку португальської колонізації залишив дуже глибокий слід у справі євангелізації Бразилії», – сказав кардинал Раймунду Дамасцену де Ассіс. Водночас єрарх зазначив, що у Бразилії відбудеться дуже урочисте святкування національного виміру, швидше за все під час пленарного засідання єпископату в Апаресіді на початку травня. Також відбуватимуться урочистості на території тих держав, де бл. Жозе ді Анш'єта проводив місіонерську діяльність, а саме Еспіріту Санту, Баїя і Ріо-де-Жанейро.

Впливовий тижневик «Veja», мало прихильний до християн, особливо до Католицької Церкви, у виданні впродовж кількох днів присвятив сім сторінок цьому єзуїтові, якого найбільше шанують у Бразилії. Він наголосив на великому внеску іспанського місіонера не тільки у євангелізації індіанців, а й у навчанні грамотності як місцевих жителів, так і перших португальських поселенців.

О. Жозе ді Анш'єта завдяки своїм освітнім та організаційним здібностям зумів переконати індійців і португальських поселенців створити перший коледж. Ця школа дала початок поселенню імені св. Павла, яке зараз є найбільшим містом у Південній Америці. Можна було ризикнути і ствердити, що пересічна людина, вимовляючи назву бразильського мегаполісу Сан-Паулу, не усвідомлює, що в його християнських, освітніх та культурних основах був енергійний єзуїт Жозе ді Анш'єта, який дивився у далеке майбутнє, і якого незабаром бразильці вшанують як нового святого.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va