У Британії із залу крематорію прибрали хрест
  • Суб, 03/10/2015 - 14:59

З крематорію в британському місті Аккрінгтон прибрали хрест, щоб він не дратував представників інших релігій.

Рішення прибрати з крематорію великий дерев'яний хрест було прийнято у зв'язку зі зростаючим занепокоєнням з приводу того, як його сприймають нецерковні частини населення. Тепер хрест, який півстоліття перебував у головному залі крематорію, повертатимуть туди лише у разі проведення індивідуальних церемоній прощання.

Дане рішення обурило багатьох жителів Аккрінгтона. Філіп Норт, англіканський єпископ міста Бернлі, заявив: «Подія в крематорії Аккрінгтона характерна для дій, які часто чинить світська влада і спрямованих на те, щоб прибрати всі зовнішні ознаки віри навколо нас, але не з тих причин, які підтримала б більшість. У ході перепису, більшість жителів графства Ланкашир назвали себе християнами. Багато хто з них, приходячи в крематорій, будуть сподіватися, що там буде хрест, сам вигляд якого буде для них підтримкою. Чи буде адміністрація крематорію заздалегідь інформувати відвідувачів про те, що вони можуть попросити повернути хрест на місце? Якщо мова йде про прощання з кимось, хто не належить до християнства або взагалі є атеїстом, то, звичайно, прибирайте хрест, але залиште його на місці заради більшості, яка все ще буде очікувати побачити його тут».

Своєю думкою з даної ситуації з виданням Daily Mail поділився і глава організації християнського інституту Колін Харт: «Думаю, що це занадто жорсткі заходи. Що ж тоді треба зробити з усіма надгробками, на яких є хрест? Теж їх знести? Чи вважають ці ображені люди образою для себе святкування Дня пам'яті загиблих у Першу і Другу світові війни? Це образливо? Ображає їх те, що глава нашої держави також є главою Англіканської церкви? Де ж кінець цього? Хрест знаходився там, оскільки це - християнська спадщина нашої країни. Це не заважає всім іншим влаштовувати свої власні похорони за правилами своїх релігій».

Між тим, навіть противники знаходження хреста в крематорії визнають, що більшість відвідувачів крематорію - 60% - все ж є християнами, хоча церемонії прощання в дусі атеїзму і стають все більш і більш популярними.