У катедральному соборі Батумі відновлять унікальні фрески, відомі за фільмом Абуладзе «Покаяння»
  • Срд, 23/08/2017 - 17:06

Зовнішній вигляд фресок знакового Батумського собору Різдва Пресвятої Богородиці відновлять після масштабних реставраційних робіт, повідомляє інформаційне агентство «Новини-Грузія», пише СКГ.

Катедральний собор, розташований на вулиці Бараташвілі, був побудований в чорноморському місті на початку минулого століття як католицький храм. Настінні розписи будівлі, якій в радянські роки загрожувало руйнування, були сильно пошкоджені й до сьогоднішнього дня знаходяться в запустінні.

Минулого тижня храм відвідали фахівці з Агентства охорони об'єктів культурної спадщини Аджарії та Центру дослідження зразків образотворчих мистецтв. Метою їхнього візиту було вивчення і оцінка стану фресок перед початком реставрації.

Фахівці ідентифікували типи пошкоджень настінних розписів, провели біологічні дослідження, моніторинг температурного режиму та вологості.

Всі дослідження проводилися в рамках підготовки до майбутнього проекту реставрації, який передбачає відновлення настінного живопису, а також ремонт даху вікової церкви, яка прикрашає міський пейзаж Батумі.

Про Батумський катедральний собор

Храм звели в 1898-1903 роках на кошти промисловця і мецената-католика Стефана Зубалашвілі в пам'ять про його померлу матір Єлизавету, яка просила побудувати в Батумі католицьку церкву. Для будівництва храму він запросив до Грузії художників і архітекторів з Італії.

Храм побудований з білого каменю в неоготичному стилі. Інтер'єр прикрашений червоним каменем і характерними для неоготичної архітектури синьо-золотими орнаментами. У нішах праворуч і ліворуч від входу в храм встановлені скульптури святої Ніни і апостола Андрія Первозванного.

Після радянізації Грузії в 1921 році храму не раз загрожувало руйнування.

Громадськість вимагала звільнити церкву, реставрувати її і повернути парафії. Їх вимоги підтримав великий грузинський письменник Костянтин Гамсахурдія. Відомий грузинський кінорежисер Тенгіз Абуладзе використав цей факт у своїй знаменитій картині «Покаяння», що додало фільму особливу напруженість.

В результаті будівля збереглася і в різні роки використовувалась з різними цілями: тут були лабораторія високих напруг, архів та інші установи.

У 1970-ті роки за активного сприяння тодішнього керівництва республіки за відновлення цього чудового пам'ятника взявся комітет з державних стандартів, який очолював у той час депутат Верхової Ради Н.Д. Колгоморов. Під керівництвом міністерства житлово-комунального господарства почалися будівельно-реставраційні роботи. Собору не тільки повернули колишній вигляд, а й оновили інтер'єр, відреставрували пошкоджені фрески.

У 1980-і роки Батумський собор Різдва Пресвятої Богородиці передали Грузинській Православній Церкві. 16 травня 1989 року його освятив католікос-патріарх всієї Грузії Ілія II.

У лютому 2011 року собор внесли в список об'єктів культурної спадщини, пам'ятників історії і культури Батумі.

В даний час храм є діючим катедральним собором Батумської та Лазської єпархії ГПЦ.