У Львові відбувся семінар для катехитів Донецького Екзархату УГКЦ
  • Суб, 09/05/2015 - 00:06

З 1 – 3 травня 2015 року в реколекційному домі оо. Редемптористів у Львові відбувся катехитичний семінар «Інтерактивні методи вивчення Святого Письма. Митр. Андрей Шептицький – дар для нашої Церкви » для катехитів Донецького Екзархату УГКЦ.Семінар організувала с. Єроніма СНДМ, Голова ККДЕ при підтримці Катехитичної Комісії КГВА. В умовах, в яких опинилися мешканці східних регіонів України, ця зустріч для них була знаком великого Божого благословення і причиною великої радості.  Адже багато з них роз’їхалися по різних містах України і довший час не мали можливості зустрічатися. А в семінарі взяли участь 25 катехитів, які проживають на даний час у Львові і області,  Києві, Вишгороді, Кривому Розі, Слов’янську, Красноармійську, Енергодарі.

Своїм досвідом про вміння слухати Боже Слово і себе, про інтерактивні методи молитви Святим Письмом ділилися о. Михайло Станчишин ТІ, п. Тетяна Чекало, практичний психолог Інституту психічного здоров’я при УКУ і с. Єроніма Вовчак СНДМ. Також з нагоди року, присвяченому Митр. Андрею Шептицькому, більше пізнавали його особу через його молитви, твори, його служіння Церкві і народові. Спільна молитва, дружня атмосфера, насичена і цікава програма семінару дозволила його учасникам відновити свої духовні і фізичні сили, а також здобути новий досвід для подальшої катехитичної діяльності.

Про що свідчать їхні відгуки:

 «Своїми глибокими та багатими змістом конференціями, проповіддю, молитвою «слухати Бога» провідники семінару розпалили ще більший вогонь віри в нашому серці та бажання змінюватися. Особливо запам’яталась молитва-медитація яка доторкнулась до кожного серця. Та пізнавати себе і Бога ми могли не лише роздумуючи на самоті, але і співаючи духовні пісні, спілкуючись з ближніми, бо тут, в чужому місті, ми стали однією великою родиною. Серце - символ нашої єдності і любові.  Всі разом ми взяли від цієї зустрічі натхнення, радість, віру і любов з якими впевнено можемо повертатись в наше звичайне, повсякденне життя. Дуже вдячна с. Єронімі яка опікується донеччанами і змогла так вдало організувати реколекції. Вже не дочекаємося наступної зустрічі».

( Анна Колосова, Донецьк – Львів ).

1-3 травня 2015 року мені Бог дав чудову можливість духовно відпочити на реколекціях в монастирі редемптористів св. Альфонса у Львові. Це був чудовий час, проведений з Ісусом. Так співпало, що свій 21 день народження я зустріла саме там. Я мала чудову нагоду молитися, спілкуватися, співати і просто відпочивати разом з донецькими друзями. Я дякую Богу за цей час, проведений у Його присутності, за хвилини спокою і молитви, за хвилини радості і щастя...

  ( Марія Губарєва,  Донецьк – Львів ).

Щиро вдячна всім організаторам наших незвичайних реколекцій. Чому незвичайних? Тому що ті самі люди тільки не в тому місті… Атмосфера була чудова -  це спільна радість перебувати з Богом, людьми за якими так сумував і це - знайоме відчуття миру та спокою, якого так часто бракує тепер в щоденному житті. На цій зустрічі я навчилися, як  в щоденній молитві більше слухати Бога, Його волю щодо нас і різні методи,  якими зможу поділитися в своїй катехитичній пракиці з іншими.

( Ольга Варницька, Енергодар ).

На нашому семінарі був присутній психолог ,який допоміг за допомогою деяких вправ побачити нам себе та інших з різних сторін. Це дало змогу відчути інших, зрозуміти їх потреби. А головне, щоб знати в якому наміренні слід молитися за цю людину.
Господь об'єднує усіх нас у спільноті любові. Бо першим покликанням людини є любити і бути любленою. На цих реколекціях о. Михайло наголошував на прояві безмежної Господньої любові. Для себе я найголовніше з'ясувала ,що просити в Бога чогось -це перш за все визнавати Його Творцем. Молитися-це радіти в Господі ,торкатися сенсу життя, торкатися безмежності Бога в тому ,що не можу перебороти.
Молитва мене формує і робить вільним. А вразило мене те ,що найбільше треба стежити за своїм вказівним пальцем, тобто не звинувачувати когось, а брати відповідальність за своє життя.  Ми повинні досвідчувати Боже провидіння, бо Він є нашою скелею. Бо молитва вчить приймати і дарувати любов. Вона вчить мене долати в собі спокусу егоїзму ,вчить жертовної любові. Навчити дитину молитися-захистити її від руйнівного впливу.

( Тетяна Походощук, Донецьк – Київ ).

Цими днями, з 1 до 3 травня, ми,  парафіяни та катехити – переселенці Донецького екзархату, мали можливість на зустріч в обителі отців Репдемптористів у Львові під проводом отця - єзуїта Михайла Станчишина. В цей нелегкий для країни час , а особливо для нас - вимушених переселенців, світ зчиняє багато гамору в наших серцях, що стає важко чути Бога. А Він – єдиний, Який кожного з нас віднайшов і покликав за Собою. Лише завдяки Йому ми можемо «плисти по бурхливому морю сьогодення». Але треба не втрачати віри й жити в Божій присутності. Суть всього зла пов’язана з тим, що не думаємо про присутність Бога, а уявляємо Його далеко від нас. Для збереження свого молитовного духу та постійного союзу з Богом нам потрібно три речі: самотність, тиша й реколекції.  Ці дні реколекцій стали для мене доброю нагодою зустрітись віч-на-віч, завдяки світлу віри, з Господом і відчути Його близькість. Такому духовному відновленню, вдосконаленню, а одночасно і відпочинку дякуємо отцю Михайлу – надзвичайно щирій і мудрій від Бога людині. Виявляємо сердечну вдячність добродіям, які з розумінням до нас виділили кошти для нашої віднови і зростання в Бозі. Будьте благословенні та нехай Ваші заслуги і служіння стануть нескінченним гімном хвали Пресвятій Тройці і Пресвятій Діві, Цариці Небесній. P.S. Повна розуміння і глибокої вдячності, визнаю ті ласки, які Господь через отця і всіх присутніх вилив на мене, як відповіді на мої молитви і життєві питання. Дякую Отцю Михайлу і вам, нашим сестричкам СНДМ: с. Єронімі, с. Людмилі та с. Олені за вашу силу в Бозі і постійну доброту до нас. Амінь.

( Алла Горденко, Донецьк – Львів ).

 

 с. Єроніма СНДМ, Голова ККДЕ