У Польщі відкрили семінарію 35 + «ad experimentum»
  • Чтв, 25/09/2014 - 20:53

Загальнопольську семінарію для старших кандидатів до священства ініціювала Конференція польського єпископату 11 червня. Польський єпископат визнав «знаком часу» збільшення кількості чоловіків, що хочуть стати священиками, тому метою цієї семінарії буде підготовка до Таїнства рукоположення кандидатів, які відповідно до свого віку потребують окремого курсу формації.

Ці чоловіки повинні мати випускне свідоцтво та скерування єпископа єпархії, з якої вони походять. Якщо раніше вони жили в шлюбі, то повинні представити документ про припинення шлюбу або свідоцтво про смерть  дружини чи правове рішення про те, що шлюб є недійсним.

Єпископ, скеровуючи кандидатів до такої семінарії, має перед тим проконсультуватися з парохом чи іншим священиком, а також з кимось з мирян щодо кандидата. Проте остаточне рішення щодо прийняття прийматиме ректор, вислухавши думку інших форматорів.

Згідно зі статутом, з особливим підходом розглядатимуть чоловіків, які мають потомство, отримали анулювання шлюбу, колишніх семінаристів і старших за 60 років.

Семінарійна формація старших кандидатів розпочнеться так званим пропедевтичним роком. Цей етап допомагає розрізнити покликання і мати духовне життя. Подальше формування в семінарі триватиме п'ять років і відбуватиметься відповідно до вказівок Святого Престолу і «Принципів священичої формації в духовних семінаріях Польщі».

Конгрегація Ватикану у справах духовенства затвердила у вересні статут цієї семінарії на три роки «ad experimentum».