„У пошуках істини” – діалог математика-атеїста з Бенедиктом XVI
  • Пон, 20/03/2023 - 18:00

У Польщі видано книгу, що містить листування італійського математика-атеїста з Бенедиктом XVI. У ній П’єрджорджо Одіфредді також описує свої зустрічі з Папою -меритом, починаючи з 2013 року. Глава Папської дикастерії у справах культури, який написав вступ до згаданої книги, назвав видання «діалогом між вірою та наукою, в якому, хоч і з різних позицій, вимальовується спільна мета пошуку правди». Про це пише Vatican News.

 

У своєму діалозі співрозмовники не боялися порушувати складні теми. Вони відповідали на запитання один одного про духовність, любов і смерть, а також про людську долю, кризу людства та історичність Ісуса. Опублікована видавництвом Esprit книга – сповнене елегантності та майстерності зіткнення двох світоглядів, що дає можливість поспілкуватися з одним із інтелектуальних майстрів нашої епохи, яким був Бенедикт XVI.

 

Італійський математик-атеїст повністю публікує своє листування з Папою - емеритом, називаючи його «духовним інструментом» і згадуючи про їхні особисті зустрічі, що відбулися після його відставки. Це черговий обмін думками між ним і Бенедиктом XVI. У вступі до книги кард. Джанфранко Равазі наголошує, що це нагадує «двір поган», який реалізовується очолюваною ним дикастерією, де в пошуках істини «люди, які Його не знають, зможуть певним чином наблизитися до Бога, перш ніж знайдуть шлях до Його таємниці, життя якої служить внутрішньому значенню Церкви. З листів також можна дізнатися про повсякденне життя Бенедикта XVI після зречення з уряду.

 

Одіфредді описує себе як «математика за фахом і атеїста за вибором, який вирішив писати на релігійні теми, але також вступив у діалог із сановниками Церкви та взявся обговорювати теми, які є їхньою сферою». У Польщі, зокрема, побачила світ його книга «Чому я не можу бути християнином, а тим більше католиком».