У Сирії відпустили на свободу священика Жака Мурада, якого викрали джихадисти
  • Пон, 12/10/2015 - 10:47

Сиро-католицького священика Жака Мурада, викраденого бойовиками ІГІЛ 21 травня, 10 жовтня відпустили на свободу. Про це повідомив представник фонду «Допомога Церкві в потребі» у Французькій Швейцарії та кантоні Тічино Роберто Сімона.

Факт звільнення священика підтвердили в єпархії міста Хомс, а також джерела, близькі до монастиря Мар Муса Аль-Хабеші.

О. Мурада і диякона Бутроса Ханна викрали три озброєні терористи в масках. Це сталося 21 травня в монастирі Мар Еліан (св. Юліана), де о. Жак був настоятелем. У серпні джихадисти зрівняли з землею монастир Мар Еліан.

Священик також служив на сиро-католицькій парафії в місті Ель-Карьятейн, більшість населення якого – суніти, оточуючи любов’ю і турботою всіх, незалежно від їхнього віросповідання. Зокрема, на території монастиря св. Юліана він прихистив багатьох мусульман.

«О. Мурад на волі, в неділю, 11 жовтня, він зміг відслужити подячну Літургію в селищі Зейдан поблизу Хомса», – повідомив Роберто Сімона.

Разом з о. Мурадом викрали десятки інших християн з Ель-Карьятейна. Про багатьох із них досі нічого невідомо.

Завдяки своїй миротворчій і гуманітарній діяльності о. Жак Мурад мав величезний авторитет як серед християн, так і серед мусульман. І аж до вступу в Ель-Карьятейн формувань ІГІЛ, що складаються, в основному, з іноземців, ніхто не наважувався підняти на нього руку.

За свідченням Роберто Сімони, який побував у Сирії в травні, серед бойовиків ІГІЛ переважає молодь, яка приїхала воювати також заради грошей. «ІГІЛ відкрито торгує бензином в Ель-Карьятейні, – розповів представник «Допомоги Церкві в потребі». – Серед лідерів бойовиків багато афганців та пакистанців, що не знають сирійських звичаїв. Вони хочуть нав'язати радикальний іслам і не відчувають жодної поваги до культурної спадщини Сирії. З цієї причини деякі сирійські суніти ставляться до них стримано, хоча радикально налаштовані мусульмани ІГІЛ підтримують».