У Соборі Святого Юра буде відкрита виставка: «Отець Михайло Вербицький – автор музики Державного та Національного Гімну України»
  • Суб, 28/02/2015 - 11:46

У Соборі Святого Юра буде відкрита виставка: «Отець Михайло Вербицький – автор музики Державного та Національного Гімну України». Виставка  збагачена експонатами з архівів м. Львова, бібліотеки ім. Стефаника, музею С. Крушельницької та особистого архіву праправнука о. Вербицького – Андрія.
 
Відкриття виставки відбудеться після Архиєрейської Літургії яку звершить Високопреосвященніший владика Ігор, Митрополит Львівський, 29 лютого о 11.00 год.
 
Виставка, присвячена 200-річчю від дня народження композитора та духовного наставника о. Михайла Вербицького.
 
 Автори виставки: Львівська Митрополія УГКЦ; Львівський історичний музей; ВГО «Жіночий вибір»; ГО «Старосамбірщина 3000».
 
Голова ВГО «Жіночий вибір» пані Ганна Папірник, з переказів свого дідуся знала про те, що у них, в селі Завадові, два роки служив о. Михайло Вербицький. Після ретельно проведеного дослідження зі старшим науковим співробітником Львівського історичного музею Світланою  Кочергіною, у церквах де парохом був о. Михайло, виникла ідея організувати виставку з віднайдених матеріалів та ознайомити з ними можливо більше коло людей.
 
На основі власноручних записів о. Михайла Вербицького віднайдених на його перших парафіях у селах Завадові, та Залужжі  (Яворівського району) і  селі Стрілках  (Старосамбірського району)  виявлено досі невідомі  факти: народження  двох дітей - Марії, яка померла у Завадові, та Михайла, який у цьому ж селі народився та інші цікаві сторінки з його життя.
 
Варто пригадати, що згідно постанови Верховної Ради України «Про відзначення 200 – річчя з дня народження Михайла Вербицького», ювілейні заходи, будуть проходити в Україні протягом 2015 року.