У США оштрафували шкільний округ за молитви під час зборів
  • Втр, 12/04/2016 - 15:57

Шкільний округ повинен виплатити радикальним атеїстам більше 200 тисяч доларів за рішенням суду в штаті Каліфорнія (США) за молитви на зборах. Атеїсти з «Фонду свободи від релігії» (ФСР) подали в суд на керівництво округу, і суд наклав штраф на порушників, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

Верховний суд США в 2014 році роз'яснив, що громадські збори можна починати з молитви лише в тому випадку, якщо вона «Не дискримінує релігійні меншини та участь в ній не обов'язкова». Шкільний округ Чіно Веллі в графстві Сан-Бернардіно, як вважають, трохи переступив закон, коли ввів молитви і біблійні цитати в практику своїх засідань.

Цей шкільний округ об'єднує 4 вищі школи, 5 середніх, 21 початкову, 1 продовженого навчання і 1 школу для дорослих - і широко відомий в країні своїми передовими навчальними програмами, ініціативами та успіхами. Саме тому неординарні педагоги-ентузіасти раз у раз привертають ревниву увагу преси і всіляких "борців за все добре".

Нинішній суд відбувся за позовом ФСР проти ради директорів шкільного округу. У позові стверджувалося, що президент ради Джеймс На займається пропагандою християнської релігії під час засідань ради директорів з метою релігійного прозелітизму. Загальні молитви і цитати з Біблії стали звичайною справою під час засідань. Так, під час одного з них, за підрахунками інформатора ФСР, президент згадував ім'я Ісуса не менш 10 разів, а також має "шкідливу звичку" посилатися на постулати віри в своїх промовах і зауваженнях, причому кожне засідання ради закінчується читанням Біблії.

Окружний суддя в своєму вердикті ухвалив, що молитви є неконституційними і тому раді директорів належить їх припинити. Члени ради тут же підключили відому юридичну фірму, щоб оскаржити це рішення. А тим часом все той же суддя (якого за іронією долі звати Ісус Бернал), розвиваючи успіх, постановив, що шкільна рада має виплатити ФСР суму в 202,971 доларів, включаючи гонорар адвоката і судові витрати - причому зробити це повинні три члени ради директорів за свій рахунок, а саме президент Джеймс На, віце-президент Ірен Ернандес-Блейр і діловод Ендрю Круз.

Рада шкільного округу подала апеляції проти обох рішень.