У Туреччині скорочується кількість християнських шкіл
  • Чтв, 08/10/2015 - 13:19

На початок нового шкільного навчального року, щонайменше, 24 школи, що належать різним християнським громадам і організаціям та іншим релігійним меншинам Туреччини, поставлені на межу закриття через те, що існуючі закони обмежують їх в наборі учнів. Найбільш висока небезпека недобору для шкіл грецької православної громади, яка  все більше скорочується.

Тривогу підняв турецький адвокат Нуркан Кая, координатор правозахисної групи, що захищає права меншин. За його словами, потрібно об'єднати зусилля і спільно боротися з драконівським законом про права та обов'язки подібних шкіл, де розписані механізми їх державного фінансування, і при цьому виставлений ліміт на чисельність учнів, а за його перевищення школи караються урізанням коштів.

На початок цього навчального року, приблизно 55 шкіл, що належать різним християнським громадам і організаціям в Туреччині, змогли отримати якусь фінансову підтримку від держави. 36 з них належать вірменській громаді, 18-грецькій православній, один дитячий садочок відкрито для дітей сиро-яковитської громади.