Українські іммігранти з Італії, Іспанії та Португалії здійснили Першу національну прощу до Фатіми
  • Пон, 23/11/2015 - 21:51

З 20 по 22 листопада 2015 р.  українські іммігранти з Італії, Іспанії та Португалії вперше здійснили спільну Національну прощу до всесвітньовідомого місця об’явлення Пресвятої Богородиці у Фатімі, що в Центральному регіоні Португалії.

Проща мала як особистий благально-покутничий, так і загально-національний молитовний характер за навернення провідників держав та за їхнє добре управління, яке би не ставало причиною для війн у світі.

У паломництві взяли участь понад півтори тисячі вірних у супроводі своїх душпастирів. Паломники окремими групами брали участь у Хресних дорогах та молитвах на вервиці. Кульмінаційними моментами прощі стали двіАрхієрейськіБожественні Літургії у новій Фатімській базиліці Пресвятої Тройці, які очоливвладика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.Перша спільна Божественна Літургія була звершена у суботу о 16-ій годині, а друга у неділю вдосвіта, о 6-ій годині.

З Архієреєм співслужили о. Марко Семеген, Пасторальний координатор УГКЦ в Італії, та о. Василь Бойко, Координатор душпастирства УГКЦ в Іспанії, а також інші душпастирі з Італії, Іспанії та Португалії.

З Італії прибули о. Ігор Горішній (Мондрагоне), о. Андрій Жибурський (Болонья), о. Володимир Люпак (Віареджіо) та о. Тарас Остафіїв (Рим).  З Іспанії: о. Дмитро Савчук (Уельва), о. Іван Липка (Мадрид), о. Богдан Боднар (Памплона), о. Юрій Бартко (ЕльПуертодеСанта Марія Кадіс), о. Василь Халак (Аліканте), о. Володимир Калабішка (Ігуалада) і  о. Сергій Знак (Барселона). Ієромонахи Василіанського Чину з Фатіми (о. Сілвіо Літвенчук та о. Гавриїл Тимчик) були відповідальними за організацію прощі.

Всі прочани мали нагоду приступити до Таїнства Покаяння.

У суботній Божественній Літургії Апостольський візитатор звернув увагу на мету цієї прощі, яка має особистий благально-покутничий, а також загально-національний молитовний характер за навернення провідників держав та за їхнє добре управління, яке би не ставало причиною для війн у світі. Далі проповідник поділився роздумами над чудом «танцю сонця», який відбувся в останній появі Богородиці у Фатімі: «Ми знаходимося у Фатімі,  місці  об’явлень Богородиці трьом бідним пастушкам. Тут сталося це чудо «танцю сонця», яке тривало лише  10 хвилин, однак сильно налякало присутніх тоді тут людей. Проте сьогодні більш лякливою загрозою є справжній «танець орієнтирів», чи людських цінностей. Наслідком цього танцю може стати справжня людська, а навіть планетарна  катастрофа з непередбаченими наслідками на майбутність життя людини і самого життя на земській кулі. Чи можливо саме не на цей танець Богородиця нам тоді пророкувала чудом «танцю сонця»? Щоб цього не трапилося, ми потребуємо безперестанного особистого покаяння і щирої молитви за навернення усіх грішників до Бога, щоб їхні дії не стали причиною спустошення того, що Бог створив своїм Словом».

У недільній проповіді Апостольський Візитатор заохотив присутніх ділитися з іншими тим, що побачили і відчули, будучи у Фатімі: «Наша проща є своєрідною підготовкою до Ювілейного року Божого милосердя. Бог хоче спасіння усіх людей і тому Його милосердне око звернене до усіх людей. Але з боку людини потрібне відкриття, щоб прийняти це Боже милосердя до свого серця і ділитися милосердними ділами з іншими потребуючими людьми, до чого заохочує нас Митрополит Андрей Шептицький в посланні про Боже Милосердя, яке він написав в останніх роках свого життя, коли лютувала друга світова війна».