В Австралії зростає ворожість до релігії
  • Втр, 11/06/2024 - 15:51

В Австралії релігійна свобода все більше обмежується, а законодавчі та бюрократичні дії можуть знищити саму суть релігійної свободи, заявив Архиєпископ Сіднея Ентоні Фішер OP.

Єрарх наголосив, що останнім часом ці зміни посилилися і стосуються, наприклад, дій на захист людського життя.

«Останніми роками аборти були повністю декриміналізовані, а деякі штати вимагають від лікарів, які висловили застереження та отримали відмову від військової служби з міркувань сумління, все одно направляти пацієнтку до постачальника абортів», — сказав він. Він додав, що аборт отримав «особливий захист, і навіть мовчазна молитва в межах 150 метрів від клініки для проведення абортів тепер є злочином у багатьох штатах». Евтаназію також легалізовано, і «хоча лікарі не зобов’язані брати участь в евтаназії та суїциді з допомогою, католицькі заклади догляду за престарілими в трьох штатах зобов’язані приймати на місці команду вбивць, які постачють пацієнтам смертельні ліки», – наголосив Архиєпископ Сіднея.

Архиєпископ Фішер зазначив, що зазвичай дії, спрямовані на перешкоджання місії Церкви, є «більш витонченими, такими як нападки на совість або обмеження щодо того, кого можна найняти на роботу». Він вказав на примусове захоплення Австралійською столичною територією лікарні Голгофа, якою керують католики в столиці Австралії, як на найбільш кричуще нещодавнє втручання в місію Церкви. У 2023 році влада перейменувала його на «Лікарню Північної Канберри», незважаючи на протести місцевого єпископа та подальший судовий позов. «Захоплення землі, будівлі, персоналу та діяльності католицької лікарні насправді було лише прискоренням тієї самої мети, на яку спрямовані ці менші, більш тонкі удари», – сказав єрарх.

Архиєпископ-митрополит Сіднея висловив глибоку стурбованість законодавчими діями, спрямованими на обмеження впливу католицьких навчальних закладів, особливо їх можливості євангелізувати. Влада заважає їм діяти згідно з католицьким етосом. В Австралії кожен п'ятий учень відвідує католицьку школу.

Крім того, влада прагне позбавити релігійні установи статусу благодійних організацій, що може зруйнувати здатність Церкви надавати послуги в галузі освіти, охорони здоров’я та догляду, інформує misyjne.pl.

Незважаючи на ці виклики, Архиєпископ Сіднея заохочує вірних залишатися непохитними у виконанні своєї місії, незважаючи на обмежувальне законодавство та політику. Він наголошує на необхідності проголошувати правду про шлюб і сім’ю через свідчення життя. Єпсикоп також закликає католиків до духовних дій: «Найкраще, що ми можемо зробити для захисту свободи віросповідання, — це серйозно поставитися до того, щоб бути святими нашого часу, беручи участь у молитві, служінні та житті таїнствами», — сказав Архиєпископ Ентоні Фішер в інтерв’ю виданню CNA .