В Хорватії священики обороняють протестуючих проти насилля поліції
  • Птн, 29/05/2015 - 10:05

Хорватію захлиснули протести ветеранів Війни за Незалежність, які тривають уже 200 днів – ветерани протестують проти антинаціональної та антикатолицької політики, яку проводить теперішня урядова ліберально-соціал-демократична коаліція, у ніч з 28 на 29 травня поліція намагалася увірватися в римо-католицьку церкву св. Марка в Загребі, куди під проводом священиків зайшли протестувальники. Церква святого Марка в Загребі знаходиться між будинками хорватського уряду і хорватського парламенту.

Цим хорватська поліція грубо порушила Міждержавні угоди між Апостольським Престолом та Містом-державою Ватикан. Усе це відбувається одразу після візиту президента Хорватії пані Колінди Ґрабар-Кітаровічь до Ватикану. Пані Президент фактично знаходиться в опозиції до правлячої коаліції.

«Спостерігаючи за подіями на площі св. Марка, закликаю всіх відповідальних до кроку в бік діалогу і вирішення відкритих питань. Відповідно з своєю відповідальністю за стабільність в державі, роблю постійні спроби зв’язатися з прем’єр-міністром Республіки Хорватія Зораном Мілановічем. Вірю, що всім розходиться про стабільність нашої батьківщини, її конституційного та правового порядку, а також і міжнародного іміджу. У цьому дусі закликаю всіх до поваги, розуму й діалогу» - написала пані Президент на своєму офіційному фейсбук-профілі.

Спроби пані Президента зв’язатися з прем’єр-міністром Хорватії Зораном Мілановічєм, щоб мирно врегулювати ситуацію, не увінчалися успіхом.

Разом з протестувальниками в церкві знаходяться о. Іке Мандурічь та салезіянин дон Дамір Стоїчь – популярні серед загребської молоді священики. Не дивлячись на те що священики нагадали поліцаям, що вони порушують міжнародні договори та закони Республіки Хорватії поліція вчинила кілька спроб прорватися в церкву. Згодом до протестувальників доєдналося шестеро священиків-францисканців. Отці стали живим щитом між протестувальниками, що знаходяться в церкві, і поліцією.

У 07:30 за місцевим часом поліція не дозволила вірним увійти в церкву св. Марка на щоденну Службу Божу. Поліція також заблокувала офіс парафії св. Марка.

Ця новина розбудила Хорватію. Протести розпочалися в інших частинах Загребу та у низці міст Хорватії.