В Китаї посилюють репресії проти християн, бо їх кількість значно зростає
  • Чтв, 26/02/2015 - 00:44

Як повідомляє китайський соціолог Янг Фенгґанг, у Китаї сьогодні проживає близько 180 мільйонів християн, з них 20 млн. – католики і 160 млн. – протестанти. Впродовж найближчих 15 років кількість послідовників Христа у цій країні може зрости до 250 мільйонів. Ці дані підтверджує місіонер о. Серджіо Тікоцці, котрий понад 40 років працює в Гонгконгу і моніторить ситуацію Церкви в Китаї. В інтервʼю для тижневика «Tempi», він наголошує, що ці дані є досить відносними, проте цілком правдоподібними.

Він підтверджує, що швидше розвиваються протестантські спільноти. Це відбувається в основному завдяки мирянам-проповідникам, навчання котрих значно впливає на людей, поневолених атеїзмом. Важливе значення мають також чуда, як психічні, так і фізичні, фактична зміна життя. Отець Тікоцці визнає, що часами ці відчуття є цілком емоційними і поверхневими, однак більшість конвертитів тривають в новій вірі і з часом переживають правдиве навернення.

Італійський місіонер також зазначив, що режим в Пекіні цілком свідомий динамічного розвитку християнства. Саме тому останнім часом посилились репресії. «Новий президент Сі Цзіньпін не йде на жодні компроміси. Тому ми повертаємось до режиму в стилі Мао Цзедуна», – розповідає о. Тікоцці. Новою є боротьба з християнством через поширення традиційних релігій конфуціанства і буддизму, зорієнтованих на патріотизм.

Однак місіонер в Гонконгу переконаний, що нові репресії не зможуть втримати розвиток християнства у Китаї. Віру християн Китаю зміцнює приклад мучеників, серед них і єпископів, котрі померли в увʼязненні. «В цьому є щось сильніше від смерті, – каже о. Тікоцці. – Так багато китайців, розчарованих атеїстичним комунізмом, віднаходять в Церкві надію, більш людяний спосіб життя, який зможе здолати навіть репресії».