В США зростає частка тих, хто вважає християнство екстремізмом
  • Втр, 01/03/2016 - 14:09

Нове дослідження, авторитетної американської компанії, яка займається дослідженням питань взаємодії суспільства і релігії «Barna Group» вказує на зростання в американському суспільстві частки тих, хто вважає християнство екстремізмом. Як зазначає «Barna Group» в американському суспільстві намітилась тенденція переходу секуляристських переконань більшої частини суспільства у те, що християнство не має жодного стосунку до суспільства у фазу коли суспільство починає вважати християнство шкідливим для себе.

Так ¾ американців вважають, що релігійні фундаменталісти становлять серйозну загрозу для суспільства. 45% опитаних, які декларували себе атеїстами, агностика та релігійно невизначених вважають християнство екстремізмом.

Чотири з п’яти дорослих американців, незалежно від ставлення до релігії, вважають що насильство ніколи не може бути оправдане релігійними переконаннями. Така ж кількість американців вважає що відмова від обслуговування клієнтів, чий спосіб життя протирічить релігійним переконанням тих, хто надає послугу, виразом недозволеного релігійного екстремізму.

60%  американців вважають екстремізмом спробу навернути іншого у свою релігію.

55% американців вважають екстремізмом виховання дітей у переконанні, що одностатеві пари – грішна поведінка. 52% вважають, що переконання про моральну невпорядкованість одностатевиго способу життя є екстремізмом.

52% американців вважають публічну молитву вголос, по за межами власної релігійної громади, екстремізмом.

51% американців вважає, що протест проти політики влади, яка конфліктує з релігійними переконаннями – це екстремізм.

Сексуальну дошлюбну чистоту екстремізмом вважають 24 % американців, а регулярні грошові пожертви на користь власної релігійної спільноти вважають виявом релігійного екстремізму 18% американців. Читання Біблії не вголос у публічному місці екстремізмом вважають 13% американців. Щотижневе відвідування церкви, синагоги, храму виявом екстремізму вважають 7% американців.

Окрім цього «Barna Group» наголошують на суттєвому розриві у таких переконаннях між християнами з одного боку та атеїстами, агностиками і релігійно невизначеними з іншого, яких у дослідженні називається «скептиками». Так спробу навернути когось до своєї віри вважають екстремізмом вважає 10% християн, а серед «скептиків» таких, є 83%. Виховання дітей у моральному несприйнятті одностатевих активностей екстремізмом вважає всього 1% християн, «скептиків» таких виявилось 76%. Протест проти політики влади, яка противиться релігійним переконанням екстремізмом вважає 10% християн і 60% «скептиків».