В Японії знайдено мощі останнього місіонера-мученика
  • Пон, 06/06/2016 - 16:52

Влада Японії повідомила, що знайдено мощі останнього місіонера-мученика із ХVІІ століття – католицького священика Джованні Баттіста Сідотті. Його тіло було знайдено ще у 2014 році підчас закладання фундаментів для житлового будинку.

Народився о. Сідотті на Сицилії у 1668 році. Вже, будучи єпархіяльним священиком, він почув розповіді про християнських мучеників-місіонерів у Японії. З дозволу Папи Климентія ХІ він поїхав як місіонер до Японії, яка на той час у рамка провадження політики ізоляціонізму від зовнішнього світу заборонила християнство на своїй території. 

Після свого прибуття в Японію в 1708р., о. Сідотті доволі скоро був виявлений японською владою і заарештований. Японський вчений і політик Хакусекі Арай, який провадив справу о. Сідотті був глибоко вражений манерами місіонера та його знаннями, це стало причиною того що Арай сповнився глибокою поваги до о. Сідотті. Арай навіть написав книгу «Seiyo Kibun» (Вивчення західного світу), яка ґрунтується на його допитах о. Сідотті. 

Це на японців справило таке велике враження, що вони вирішили більше не вбивати європейських місіонерів, а тільки депортовувати їх з країни.

Проте, о. Сідотті навернув у християнство своїх тюремників, за що був кинутий у яму де помер з голоду. 150 років тому було знайдено книжку про його життя, яка перетворила о. Сідотті на християнську легенду Японії. 

В японському Університеті Васеда було проведено ДНК аналіз кісток, який показав співпадіння ДНК з кісток та залишків, про які відомо, що вони належали о. Сідотті. Професор Університету Васеда Акіо Таніґава назвав результати ДНК-аналізу надзвичайно великим відкриттям для вивчення історії християнства в Японії.   

Джерела: Радіо Ватикану та The Japan Times