“Варто йти до людей, які багато часу проводять в Інтернеті”, — о. Василь Германюк про своє служіння через Інстаграм
  • Срд, 21/02/2018 - 15:09

Неодноразово Церква зауважувала, що соціальні мережі заполонили (можна сказати) уми сучасних людей та відволікають їх від духовної практики, особливо це стосується теперішньої молоді. Однак недарма кажуть, що нічого не відбувається з ласки Божої. Мовляв, кожну річ варто лише правильно використовувати для свого та чужого добра.

Якраз цим правилом, як можемо побачити, намагається активно користуватися в своєму повсякденному житті та служінні отець Василь Германюк, священик УГКЦ Скали-Подільської, який старанно поширює Боже Слово через (уявіть собі!)... Інстаграм!

Ба більше, нещодавно о. Василь почав організовувати прямі трансляції коротеньких молитов і благословення в Інстаграм, зокрема у неділю та у святкові дні. Тож про спільну молитву в онлайні та духовне служіння через соціальні мережі о. Василь поділився з Департаментом інформації УГКЦ.

"Якщо людина не йде сама до слухання Слова Божого —
тоді піду я назустріч"

Отче Василю, скажіть, будь ласка, що спонукало вас вести прямі трансляції в Інстаграм і популяризувати таким способом молитву?

— Я маю парафію у смт Скалі-Подільській і в с. Лосячі. Першу Службу Божу зазвичай служу на іншій парафії, за 15 кілометрів, і, їдучи туди, щоразу молюся в авто вголос приватну ранкову молитву. Одного разу якось прийшла думка: чому б не спробувати частину молитов, які я мовлю, помолитися у прямій трансляції для молоді і з молоддю? Адже значна частина сучасних людей насамперед вранці відкриває Інстаграм, щоб глянути, хто і що там лайкнув і закинув новенького. Спробую допомогти друзям-підписникам, пропонуючи їм помолитися коротенько, але щиро зі мною.

Спробував один раз, потім другий, і побачив чималу кількість переглядів, прочитав декілька подяк за моління, тож потім вже старався при нагоді якоїсь поїздки провадити чи то ранкову, чи то вечірню молитву. Бувало, що організовував трансляцію недільної проповіді та інших духовних практик. Якщо людина не йде сама до слухання Слова Божого — тоді піду я назустріч. Ісус саме так робив — виходив поміж людей і проповідував.

"Практика поширювати у соціальних мережах пости з
духовною інформацією дуже ефективна"

У вас є багато постів на вашій сторінці в цій соціальній мережі (а також і у Фейсбуку) на релігійну тематику... На вашу думку, ефективна така комунікація з вірянами?

— Так, практика поширювати у соціальних мережах пости з духовною інформацією дуже ефективна. Якщо Інтернет пропонує безліч різноманітної інформації, часто з елементами гріха, то чому ж не подати здорову духовну альтернативу? Адже людина втомлюється від яскравих пропозицій цього світу і, бува, натрапляючи на пост із молитвою, зупиняється, щоб поспілкуватися з Творцем. Особа, читаючи мудру притчу чи Біблійний уривок, може дати відповідь на питання, які її турбують. Зрештою, Ісус прийшов проповідувати для людей сучасніших від тих, які отримали Десять Божих Заповідей при житті Мойсея. Ті ж особи, які жили в час приходу Месії мали дещо інші потреби і погляд на життя. Тому Христос заради спасіння душ доповнив принципи Старого Завіту і підлаштував його під людей того часу. Так і ми, Його священики, маємо йти на зустріч сучасному людству, враховуючи реалії і виклики сьогодення. Варто йти до людей, які багато часу проводять в Інтернеті і нагадувати їм про те, що Церква існує. Якось прочитав сміховинку про те, як бабуся пішла до храму і там було дуже мало вірян. Після Літургії вона зайшла в соцмережу і побачила, що вся парафія там. Так є. Потрібно допомагати людям виходити із віртуального світу завдяки молитві.

"Моїм парафіянам і друзям ця допомога в молитві є до вподоби"

Як ставляться до такого служіння ваші парафіяни та інші священики?

— Як до такого сучасного духовного підходу ставляться священики я ще не знаю, але моїм парафіянам і друзям ця допомога в молитві є до вподоби. Знаю про це з безпосередніх відгуків, коментарів та їхньої вдячності. Усе на славу Божу! Дякую Богу, що можу бути Йому корисним…

Старання о. Василя справді дають свої плоди, адже можна прочитати позитивні відгуки про його діяльність.

"Дуже цікава ідея! Уже декілька разів зранку слухаю Вашу ранкову трансляцію молитви! Отче Василю, Ви молодець!" — пише Оксана Граблюк у Фейсбуку. "Ви справжній сучасний священик. Я теж часто долучаюся до прямих трансляцій. Уже й навіть новину для газети зробила на цю тему!" — додає інша дописувачка Ірина Мадзій.

Варто зазначити, що отримати свою духовну "порцію опіки" ви можете відвідавши Інстаграм-канал о. Василя Германюка — @hvmnew !