Ватикан: незабаром новий документ про примат Папи
  • Пон, 10/06/2024 - 17:31

Уже цього четверга Апостольський Престіл оприлюднить важливий документ. Він стосуватиметься розуміння папства. Мета його публікації – зміцнення діалогу з некатоликами та підготовка шляху до визнання примату Папи іншими християнськими спільнотами.

Документ називатиметься “Єпископ Риму – першість і синодальність в екуменічних переговорах і у відповідь на енцикліку Ut unum sint”. У 1995 році св. Іван Павло ІІ опублікував енцикліку Ut unum sint про єдність між християнами. Одна з найвідоміших думок, які папа записав у ній, про те, щоб прислухатися до некатолицьких християнських спільнот, щоб знайти “таку форму здійснення примату, яка, не відкидаючи істотних елементів цієї місії, була б відкрита до нової ситуації”.

Текст документа, який буде оголошено в четвер, підготувала Папська Рада Сприяння Єдності Християн на чолі зі швейцарським кардиналом Куртом Кохом. Про це з посиланням на Katholisch.de повідомляє pch24.pl.

Документ має стати підсумком кількох десятиліть екуменічного діалогу щодо питання примату Папи Римського. Поки що невідомо, яким буде його зміст, але можна припустити, що основною тезою буде представлення першості, яке було б легше прийняти некатоликам. На це вказує нещодавнє рішення папи Франциска, який відновив титул “Патріарха Заходу”, вилучений із папського титулу Бенедиктом XVI.

Документ не матиме обов’язкової сили; це радше дослідження, публікацію якого схвалив Папа. У Римі, крім кардинала Курта Коха, його також представить Генеральний секретар Синоду Єпископів кардинал Маріо Грек. У конференції також візьмуть участь представники Англіканської спільноти та Вірменської Апостольської Церкви.