Ватикан опублікує приватні проповіді Папи Бенедикта XVI
  • Чтв, 28/12/2023 - 17:17

Наступного року у Ватикані опублікують «приватні» проповіді покійного Папи Бенедикта XVI, які раніше не були опубліковані. Як повідомляє CNA, 23 грудня Ватиканський видавничий дім заявив, що має намір випустити «книгу з близько 130 проповідей, виголошених покійним Папою Бенедиктом XVI на приватних недільних літургіях».

Проповіді складаються з «30 проповідей, виголошених, коли Бенедикт XVI був папою, і понад 100 проповідей, виголошених його найближчим, коли він пішов у відставку».

Повідомляється, що проповіді записали члени «Memores Domini», асоціації мирян, яка жила з Бенедиктом. Четверо з них працювали в папському домі Бенедикта XVI, а також переїхали з ним до монастиря Mater Ecclesiae після його відставки.

Ні Ватикан, ні Ватиканський фонд Йозефа Ратцінґера-Бенедикта XVI, які також оголосили про публікацію проповідей минулого тижня, не назвали дати, коли вони будуть повністю опубліковані.

Ватиканська газета «L’Osservatore Romano» та німецька газета «Die Welt» опублікували першу проповідь на початку цього місяця.

Ця проповідь була роздумами про святого Йосипа. У ній Папа Бенедикт зауважив, що «небезпека полягає в тому, що якщо Слово Боже є по суті законом, його можна розглядати як суму приписів і заборон, пакет норм, і, отже, ставлення полягатиме в тому, щоб дотримуватись норм і таким чином бути правим».

«Але якщо релігія є такою, якщо це все, то немає особистих стосунків з Богом, і людина залишається всередині себе, прагне вдосконалювати себе, бути досконалою», – казав Папа, зазначивши, що важко любити Бога, «який представляє себе лише правилами, а іноді навіть погрозами».

Християни, зазначив Бенедикт, стикаються з «такою самою спокусою, тією ж небезпекою, яка існувала в Старому Завіті: навіть християнин може прийти до такого ставлення, в якому християнська релігія розглядається як пакет правил, заборон і позитивних норм».

Покійний Папа помер 31 грудня 2022 року, а свого уряду зрікся в 2013 році. Він був першим Папою, який добровільно пішов у відставку після Целестина V у 1294 році.

Минулого року «Ignatius Press» опублікували книгу «Божественний проект: Роздуми про Створіння і Церкву», у якій зібрано шість лекцій Бенедикта XVI, що були записані на аудіокасети, але потім загубилися на 30 років і були забуті.

Бенедикт, тодішній кардинал Йозеф Ратцінгер, прочитав цю серію лекцій у 1985 році.