Ватикан пояснив позицію щодо фундаменталізму
  • Срд, 22/04/2015 - 19:46

Хоча рішення проблем багатьох країн, що борються з фундаменталізмом не може бути покладено тільки на військові дії, "прийнятним є припинення агресії багатосторонніми діями і пропорційним застосуванням сили", - сказав архиєпископ Пол Річард Галлахер. Секретар з відносин Апостольського Престолу з державами дав інтерв'ю італійській газеті "Avvenire" у зв'язку з драматичною ситуацією на Близькому Сході. Він пояснив позицію Ватикану і підкреслив, що зупинити так звану "Ісламську державу" може безпосередня участь країн регіону. Також міжнародне співтовариство не може залишатися пасивним і байдужим.

Єрарх підкреслив, що ніякий конфлікт не може бути вирішений за допомогою тільки аргументів сили, тому що насильство веде до знищення. Спочатку потрібно відкласти зброю, налагодити діалог і розпізнати причини конфлікту, що використовуються фундаменталістською ідеологією. З іншого боку, допустимим заходом є мілітарне спинення несправедливого агресора, але це повинно  здійснюватися відповідно до норм міжнародного права.

Архиєпископ Галлахер додав, що в даний час не можна говорити про військові дії однієї держави у відповідь на дії іншої, так як нові форми тероризму є транснаціональними і звернені до територій різних країн. За його словами, явище тероризму є викликом для сучасної дипломатії.

Секретар з відносин з державами підкреслив роль, яку в боротьбі проти фундаменталізму повинні зіграти мусульманські лідери, так як багато терористичниж угруповань для виправдання своїх дій звертаються до ісламу. Йдеться також про розширення міжрелігійного та міжкультурного діалогу, а також освіти.

Ватиканський дипломат зазначив, що є держави, які самі хоч і не втручаються в конфлікти, продають зброю терористам. На його думку, на це не може не звертати уваги міжнародне співтовариство, яке має обов'язок прагнути ліквідувати це аморальне і нелюдське явище, наприклад, через введення економічних санкцій.

Він додав, що дії так званої "Ісламської держави" фінансуються при більшій чи меншій явній політичній підтримці, через нелегальну торгівлю нафтою і творами мистецтва, викупу за викрадених людей. Також і в цьому випадку міжнародне співтовариство має діяти більш швидко і рішуче, вважає секретар з відносин Апостольського Престолу з державами.