Ватикан випустив поштові марки на честь видатних вірменських церковних діячі
  • Птн, 14/08/2015 - 13:44

Як повідомляє Радіо Ватикану, Філателістична-нумізматичний відділ Держави Ватикан випустив дві нові поштові марки, присвячені релігійним діячам вірменського народу: бл. Ігнатію Малаяну і св. Григорій з Нарека. Перший з них був архієпископом Мардін - міста на території сучасної Туреччини. 

Бл. Ігнатій Мала характеризувався близькістю до віруючих і завжди допомагав їм у проблемах матеріального, соціального і духовного характеру. Особливим чином він дбав про розширення серед своєї пастви культу Серця Ісуса і Пресвятої Діви Марії. Коли почалося переслідування вірмен і визнавців інших релігійних меншин в Оттоманській імперії, він закликав священиків залишатися твердими у вірі і сам не відрікся від неї, під час тортур, яким був підданий. У цьому році відзначається 100-річчя з дня його мученицької смерті. Архієпископ Ігнатій Мала був оголошений блаженного в 2001 році.

Інша фігура, на честь якої були випущені ватиканський марки, це св.Григорій з Нарека - вірменський священик і чернець, поет і вчений. Він жив у період між 950-1005 рр. Походив з родини князя Хасрова Андеваци, який пізніше став єпископом. З самого дитинства виховувався при монастирі у вірменському містечку Нарек, яке сьогодні знаходиться на території Туреччини. Пізніше став священиком і абатом. Св. Григорій вів життя повне смирення й любові, багато працював і молився. Він шанується як великий теолог і один з найважливіших поетів вірменської літератури. Широку популярність йому приніс твір "Книга стражденних пісень", який зіграв важливу роль у становленні вірменської літературної мови. 12 квітня 2015 Папа Франциск оголосив св. Григорія з Нарека Доктором Церкви.