Важкі питання. Чи не гріх працювати на оборонному підприємстві, що виробляє зброю?
  • Чтв, 12/12/2013 - 21:42

ПИТАННЯ: Я працюю на оборонному підприємстві, яке виробляє зброю. Чи не гріх це? Яка офіційна позиція Церкви щодо цього питання?

ВІДПОВІДЬ: Пастирська конституція Другого Ватиканського Собору «Про Церкву в сучасному світі» говорить: «Зброя, розроблена науково, накопичується не тільки для того, щоб застосовуватися під час війни. Оскільки вважається, що міцність оборони тієї чи іншої сторони залежить від здатності блискавично завдати удар у відповідь, то накопичення зброї, що зростає з кожним роком, парадоксальним чином застрашує можливих супротивників. Багато хто вважає такий стан найуспішнішим з усіх засобів, що допомагають сьогодні забезпечити хоч якийсь мир між народами.

Незалежно від  способу запобігання воєн, людям потрібно переконатися в тому, що гонка озброєнь, до якої вдаються досить багато країн, не є правильним шляхом до міцного збереження миру, як не може бути міцним і справжнім миром так звана рівновага, що виникає з цієї гонки. Причини війни всім цим не тільки не усуваються, але швидше можуть поступово загострюватися. У той час, коли на всі нові озброєння витрачаються величезні багатства,  не знаходиться достатніх коштів для того, щоб впоратися зі стількома лихами сучасного світу» (81). У зв'язку із запитанням варто наголосити на двох фразах: «Зброя, розроблена науково, накопичується не тільки для того, щоб застосовуватися під час війни» і «Незалежно від способу запобігання воєн». Отже, Учительство Церкви досить обачне: якби виробництво зброї як таке було злом, то від всіх християн вимагалося б припинити участь у цьому виробництві та змінити роботу.

Звичайно, йдеться про парадокс: держави вважають, що для підтримки миру треба виробляти зброю. Це − справжній парадокс, властивий людській немочі.

Проте виробництво зброї з цією метою не прирівнюється до безпосереднього сприяння злу і війні.

http://ru.radiovaticana.va