Велика П’ятниця у Митрополичій Базиліці РКЦ Львова
  • Суб, 26/03/2016 - 10:24

25 березня, у Велику П’ятницю, в Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії урочисте богослужіння «Страждань Христових» очолив Архієпископ Мечислав Мокшицький.

Єпископ-емерит Мар’ян Бучек у своїй проповіді зазначив, що у Ювілейному Році Милосердя Папа Франциск заохочує позбутися своїх гріхів і поєднатися з Господом і ближніми. Єпископ Бучек також закликав присутніх у храмі брати приклад з близьких нам духовних осіб, котрі впродовж років несли і несуть свій Хрест із Христом. Серед них Кардинал Мар’ян Яворський, котрий в 1967 році, будучи 41-літнім священиком, під час аварії на залізниці втратив руку й відтоді, упродовж 49 літ і аж донині несе свій хрест і не нарікає.

Варто теж згадати о. доктора Генріха Моссінга, котрий наприкінці життя був прикутий до ліжка, проте ніколи не нарікав. Ще одним прикладом є о. Броніслав Барановський, котрий, не зважаючи на отриману важку травму, продовжує служити, сповідає вірних у львівській катедрі. Незабутній отець єпископ Рафаїл Керницький, коли було найважче, повторював: «Не нарікайте, бо може бути ще гірше». У нашій пам’яті остання Хресна Дорога в Колізеї з участю св. Папи Йоана Павла ІІ, безпосереднім свідком якої був наш Митрополит Меислав Мокшицький.

Після Літургії Архієпископ Мечислав Мокшицький, разом з присутніми священиками перенесли Пресвяті Дари до Господнього Гробу, спорудженого традиційно в бічній каплиці катедри. Адорація Євхаристійного Христа тривала до опівночі.