Верховний суд Малайзії заборонив використовувати слово «Аллах» у католицьких текстах
  • Птн, 23/01/2015 - 15:23

Церква в Малайзії програла довгу боротьбу за право використовувати слово «Аллах» у католицьких текстах. Вирок оголосили щодо публікацій у тижневику «The Catholic Herald». І хоча адвокати католицького тижневики оголосили, що подадуть апеляцію, однак, справа, здається, є закритою невигідно для християн. П'ять суддів одноголосно визнали, що рішення є остаточним, тому що не має процедурних помилок у діяльності судів нижчої інстанції. На практиці це означає, що право використовувати слово «Аллах» мають тільки мусульмани. Послідовники інших релігій, навіть монотеїстичних, як християни, мають використовувати для визначення Бога вираз, який означає поганські божества.

Рішення суду є загрозою для релігійної свободи в Малайзії – вважає ординарій столиці цієї країни, Куала-Лумпур. Архиєпископ Джуліан Леов Бенг Кім сказав, що відмова федерального суду в апеляції Церкви може «відкрити скриньку Пандори», що обмежить права меншин, особливо щодо функціонування окремих релігій. «Ми розчаровані цим вироком, хоча він був дещо передбачуваним. Проте ми сподіваємося, що з цього досвіду народиться в нашому майбутньому щось хороше. Слово «Аллах» є важливим для двох третин католиків у Малайзії, які використовують його в місцевій мові. Ми сподіваємося, що рішення обмежиться тільки використанням слова на сторінках «The Catholic Herald», – сказав Архиєпископ Леов.

На думку адвокатів церковної сторони, порушення свободи віросповідання є важливим елементом у цьому випадку. Таким чином, питання поки не є остаточно закритим. Цього оптимізму не поділяє головний редактор тижневика. О. Лоуренс Ендрю сподівається, однак, що, незважаючи на все, в Малайзії «можна буде, як і раніше, жити разом у мирі та гармонії», а «права меншин не топтатимуть».